© Rootsville.eu

R.B. Morris (US)
tiltle: Going Back To The Sky
music: Singer-songwriter - Americana
release date Europe: september 10, 2021
label: Singular Recordings
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: R.B. Morris

© Rootsville 2021


Deze "Going Back To The Sky" werd in de US reeds uitgegeven als independent in 2020 en krijgt nu de Europese release op 10 september via "Singular Recordings".

R.B. Morris is een dichter en songwriter, soloartiest en bandleider, en soms toneelschrijver en acteur uit Knoxville, Tennessee. Hij heeft dichtbundels gepubliceerd, waaronder "Early Fires" (Iris Press), "Keeping The Bees Employed" en "The Mockingbird Poems" (Rich Mountain Bound), en muziekalbums, waaronder "Spies Lies" en "Burning Eyes", en zijn meest recente soloproject "Rich Mountain Bound". Hij schreef en speelde in "The Man Who Lives Here Is Looney", een eenmansspel uit het leven en werk van James Agee, en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van een park gewijd aan Agee in Knoxville. Morris was van 2004-2008 de Jack E. Reese Writer-in-Residence aan de Universiteit van Tennessee en werd in 2009 opgenomen in de East Tennessee Writers Hall of Fame. Hij woont momenteel in Knoxville met zijn vrouw en dochter.

Een dichter van de weg, R.B. Morris navigeert door de wendingen van verschillende musicals landschappen luchtig. Met de ramen wijd open, laat hij de wind van puffende rock, swampy folk, high eenzame bluegrass en lounge jazz wash over hem heen terwijl hij uit de voorruit staart naar de uitgestrekte luchten die onthullen: turbulentie, hoop en liefde. Op zijn nieuwe album "Going Back to the Sky", maakt Morris levendige portretten van de kleurrijke personages die hij op zijn levensreis heeft ontmoet.

Het eerste hoofdnummer van het album is 'Red Sky', wat echt de stijl van Morris laat zien en je hoort de fijne kneepjes van zijn songwriting. Dit wordt al snel gevolgd door een veel vrolijker en veerkrachtiger nummer 'Me and My Wife Ruth'. Het is een leuk verhaal over Morris die een reiziger verwelkomt om op zijn minst zijn vrouw Ruth te ontmoeten, zelfs als hij niet echt wil blijven overnachten. Het heeft een erg mooie country-groove die op dit moment extreem populair is, en die moderne country-acts zoals Mo Pitney de afgelopen jaren hebben geprobeerd te evenaren. En deze leuke en energieke sfeer gaat verder op 'That's the Way I Do', wat Morris' positieve kijk op het leven laat zien en hoe gelukkig hij zich voelt om iemand gewoon te helpen wanneer hij daar zin in heeft.

Deze positieve kijk is iets dat extreem overheersend is op het hele album, zoals in 'Old Copper Penny', waar Morris ons vertelt hoe hij niet is zoals Silver of Gold, maar mensen hebben geluk als ze een "Old Copper Penny" mogen vasthouden. Het muzikaal vakmanschap is iets dat ook opvalt op het album, met Morris' songwritingtalenten, geholpen door een all-star band: Bo Ramsey op elektrische gitaar, Greg Horne op Pedal Steel en Fiddle, Daniel Kimbro op bas, Hunter Deacon op drums , David Mansfield op mandoline en viool en Mickey Raphael op mondharmonica.

Hun kunnen staat voorop in het Van Morrison-achtige ‘Under the Cigar Trees’. Hoewel het album in veel opzichten buitengewoon indrukwekkend is, vooral in de diversiteit van de nummers, mist het iets om het echt te laten opvallen in de Americana-scene. Maar het is heerlijk om naar een selectie van zeer goed geschreven nummers te luisteren en je kunt zien waarom hij de lof oogstte van grootheden als Lucinda Williams en Steve Earle.

tracks:

1. Prelude I (0:54)
2. Red Sky (3:27)
3. Me and My Wife Ruth (3:19)
4. Missouri River Hat Blowing Incident (3:36)
5. Somewheres West (0:46)
6. Montana Moon (6:27)
7. That’s The Way I Do (3:44)
8. Old Copper Penny (3:09)
9. Once in a Blue Moon (3:02)
10. Six Black Horses and a 72 Oz. Steak (4:23)
11. Under the Cigar Trees (3:26)
12. Going Back to the Sky (3:33)
13. Prelude II (0:57)
14. Walking Song (4:04)