© Rootsville.eu

Richard D. Johnson (US)
tiltle: First Glance
music: Jazz
release date: august 27, 2021
label: Afar Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Richard D. Johnson

© Rootsville 2021


Pianist en componist Richard D. Johnson kondigt met trots de release aan van zijn nieuwste opname, First Glance, gepland voor 27 augustus 2021 via Afar Music. Dit geheel originele programma, het product van een spontane opnamesessie, toont de in Chicago gevestigde pianist en componist op zijn muzikale hoogtepunt. Aanraken van de overweldigende sensatie die de aanblik van schoonheid kan oproepen, bevordert First Glance een positief wereldbeeld en een smeltkroes van ervaringen.

Geïnspireerd door een roll-over van studiotijd, kreeg Johnson's zesde release als bandleider spontaan vorm nadat de pianiste zich bij saxofonist Sharel Cassity voegde voor haar 2020-opname Fearless. Het ensemble, bestaande uit topbassist Alex Claffy en krachtige drummer Mark Whifield Jr., was net klaar met het opnemen van Fearless op dag één van de twee geboekt in Victorian Studios in Chicago. Met de geest van Cassity's album in gedachten, greep de crew de resterende studiosessie om acht van Johnson's eigen deuntjes op te nemen en ze allemaal op één avond te leren. Met organist Paul Mutzabaugh toegevoegd aan de line-up, is First Glance een heldere weergave van individuele talenten versmolten tot één samenhangend geheel.

Veel van het materiaal op First Glance verwijst naar de tijd die Johnson besteedde aan reizen en optreden in het Midwesten en het Midden-Oosten. De albumopener, "The Cut Off", observeert specifiek Johnson's periode in Doha, Qatar, te midden van een moment waarop hij getuige was van de gedrevenheid van het land om koste wat kost te overleven en zelfvoorzienend te worden. Door tientallen jaren van rijke levenservaring en muzikale creatie te doorkruisen, is "Soprano Blues" een nummer dat Johnson tegenkwam toen hij het album bijeenriep, een deuntje dat hij op zeventienjarige leeftijd schreef met een eenvoudig ¾ walsdeuntje.

Meer over het heden gesproken: "No WiFi" is een commentaar op een uitgesproken moderne sensatie die ontstaat wanneer er geen internet te vinden is. Omdat deze uitdrukking de neiging heeft om keer op keer te worden herhaald, schreef Johnson aan het einde in een looping-gedeelte, beïnvloed door het geluid van een "gebroken record" dat herhaaldelijk op hetzelfde gedeelte overslaat. Een bijzonder hoogtepunt voor Johnson is 'Last Minute', een nummer dat hij schreef als eerbetoon aan zijn mentor, Mulgrew Miller. Dit origineel is een eerbetoon aan Millers nummer "The Eleventh Hour" en bevat verschillende muzikale elementen die Johnson van zijn mentor heeft geleerd. 'Sunday Devotion' sluit het album af met een nostalgische toon.

De jongere Johnson vierde zijn opvoeding in de Baptist Church en speelde samen met zijn vader piano op orgel. Het oproepen van een zondagochtenddienst, gevoelens van dankbaarheid en discipline vloeien samen met de resonerende toetsen van Mutzabaughs orgel. "First Glance" gaat echt over mensen die iets zien en op het eerste gezicht overweldigd worden door de schoonheid. Het album is een reis door die eerste blik en elk nummer is een individuele ervaring vertaald in muziek.

tracks:

1. The Cut Off (5:44)
2. First Glance (4:00)
3. Soprano Blues (4:02)
4. No Wifi (3:22)
5. Sunset (6:08)
6. Trapped (5:30)
7. Last Minute (5:08)
8. Sunday Devotion (5:49)