© Rootsville.eu

Rob Stone (US)
tiltle: Trio in Tokyo
music: Blues
release date: may 21, 2021
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Rob Stone


© Rootsville 2021


Trio in Tokyo, Stone's nieuwe cd voor het Blue Heart-label, geeft een opwindend getuigenis in die zin. Het album neemt de ervaren harpist mee in een richting die hij nog niet eerder op schijf heeft verkend: een volledig akoestische set met een uitgeklede combo bestaande uit twee Japanse muzikanten van wereldklasse, pianiste Elena Kato en bassist Hiroshi Eguchi. Het geluid is subtieler dan op eerdere triomfen, maar springt net zo gracieus en wordt net zo laag als het tempo langzamer wordt. Rob koos sluw bij het kiezen van materiaal en zocht diep naar obscure naoorlogse edelstenen van Johnny Ace, Willie Mabon, Amos Milburn en Louis Jordan. Er is ook ruimte voor Chuck Willis 'klassieke bluesballad' What Am I Living For ', een oprecht eerbetoon aan Big Jay McNeely's' There Is Something On Your Mind ', en de hard rijdende originele instrumentale' Blow Fish Blow '.

De mondharmonica is een van de weinige instrumenten die je letterlijk in je zak kunt stoppen en overal mee naartoe kunt nemen. Dankzij deze draagbaarheid kon Rob Stone de wereld rondreizen met het spelen van de muziek waarmee hij opgroeide in Boston en om te leren van de meesters van Chicago Blues zoals Jerry Portnoy, Sleepy LaBeef en de legendarische Sam Lay, voordat hij zijn eigen band oprichtte en uiteindelijk verhuisde naar Los Angeles. Zijn globetrotting leidde hem vaak naar Japan, waar hij een gretig publiek vond voor zijn stijl van naoorlogse elektrische blues en een gemeenschap van gelijkgestemde muzikanten. Aangemoedigd door zijn mentor, de wijlen grote Big Jay McNeely, nam Stone zijn eerste volledig akoestische album op met pianist Elena Kato en bassist Hiroshi Eguchi, waarbij hij de plaat de titel Trio In Tokyo gaf als een weerspiegeling van de intimiteit van het project met een internationale flair en universele aantrekkingskracht. Het unplugged geluid wijkt af van zijn vijf eerdere albums met The C Notes en andere grote elektrische samenwerkingen, waaronder die met Joe Bonamassa, Benny Turner, Bob Margolin en Slash.

De tien nummers zijn een terugkeer naar het geluid van de jaren 30 en 40 van vocale stylisten als Big Joe Turner, Nat King Cole en Fats Waller, die komedie en innovatie in hun muziek mengden en de basis legden voor moderne jazz en blues. De kleine combo-instelling laat ruimte voor deze drie getalenteerde muzikanten om gemakkelijk met elkaar te communiceren en te communiceren en de nuances van elke compositie weg te spoelen. Nieuwe manieren van expressie en gemeenschappelijke inspiratie vinden in liedjes die generaties geleden beroemd zijn gemaakt door Louis Jordan, Solomon Burke, Lead Belly en andere helden van The Great American Songbook.

"Trio in Tokyo" is een mix van jazz en blues en van een zo danig hoog niveau dat je enkel kan wegdromen op alle 10 de nummers van het swingende "No Money" over het soul gerelateerde" Got To Get You Off My Mind" tot aan de Briother Ray tribute met "Come Back Baby". Afsluiters zijn het rhythm 'n bluesje "What Am I Living For" van Chuck Willis uit 1957, het instrumentale hoogstandje "Blow Fish Blow!" en de bluestandard "Goodnight Irene"....Eén groot kippenvel moment waarvoor je zo naar Japan zou willen vliegen!!!

tracks:

01 No Money
02 Got To Get You Off My Mind
03 Come Back Baby
04 Poison Ivy
05 There Is Something On Your Mind
06 Money Hustlin’ Woman
07 Jack You’re Dead
08 What Am I Living For
09 Blow Fish Blow!
10 Goodnight Irene