© Rootsville.eu

Robert Finley (US)
tiltle: Sharecropper's Son
music: Blues
release date: 2021
label: East Eye Sound
info artist: Robert Finley


© Rootsville 2021


Laatbloeiers hebben misschien wat tijd nodig om hun stek te vinden, maar mensen zoals Robert Finley maken het wachten de moeite waard. Deze 67-jarige is inmiddels slechts aan zijn derde album toe “Sharecropper’s Son”. Een plaat doordrenkt van blues- en soultraditie die  alle sterke punten van Finley laat zien.

Sharecropper's Son is autobiografisch van aard, geïnspireerd door de opvoeding van de muzikant in het landelijke Jim Crow South. De landerijen en moerassen van Zuid-Louisiana zijn constant aanwezig in het album, met Finley als gids. "Country Boy" knipoogt naar het slopende werk dat hij ooit deed op de velden.

Het titelnummer voelt als een waslijst van de ontberingen bij het plukken van katoen, de hele dag zwoegen in maïs- en katoenvelden. "Starting To See" en "My Story" zijn het leven van Finley op muziek en tonen aan dat hij iemand is, die heel goed weet waar hij vandaan komt en dankbaar is waar hij nu is. Finley wordt door producer Auerbach genoemd als de grootste soulzanger allertijden, misschien ietwat overdreven maar de opningstrack 'Souled Out on You' , toont alvast aan dat hij er niet ver naast zit

Op  'I Can Feel Your Pain' is zijn stem fluweelzacht, ver weg van het geblaf en gegrom van 'Sharecropper’s Son'. Finley's dynamische bereik, samen met de rauwheid van de instrumentale nummers, geven het album de indrukwekkende energie. En ook de afsluiter “All My Hope” is een echte topper. “Sharecropper’s Son”, is een album dat een verhaal vertelt is. Een ode aan kracht een doorzettingsvermogen. Dit is een absoluut geweldige bluesplaat.

Tracks:

01. Souled Out On You
02. Make Me Feel Alright
03. Country Child
04. Sharecropper’s Son
05. My Story
06. Starting To See
07. I Can Feel Your Pain
08. Better Than I Treat Mysel
09. Country Boy
10. All My Hope