© Rootsville.eu

Robert Jon & The Wreck (US)
tiltle: Shine a Light on me Brother
music: Southern Rock - Gospel - Soul
release: september 03, 2021
distribution: CRS
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Robert Jon & The Wreck

© Rootsville 2021


Robert Jon & The Wreck zijn al enkel jaren actief op onze podia in die mate dat ze zowaar op bijna elle goede affiches prijken. Bij mezelf duurde het eerlijk gezegd tot in de zomer van 2019 toen ze me me op de weide van "Gevarenwinkel" kwamen te overtuigen. Het was ook hun 4de self-titled full album dat ze me kwamen te verleiden alhoewel ik de recensies van bijzonder soulvol nog steeds niet kon vatten. Bij ieder jazz ensemble staat er wel iets over blues en funk maar het resultaat blijft altijd wel jazz.


photo Robert Jon © Rootsville

In het zog van hun nieuwe tour waarbij ze in België "Gevarenwinkel" en de "Spirit" aandoen volgt dan hun nieuw album "Shine a Light on me Brother". Een album waarbij de single "n titeltrack dan weer als bijzonder soulvol maar ook gospel gewijs kan worden bestempeld, alleen rest er de vraag of de blazers en backin' vox tijdens de tour deze band zal komen op te fleuren. Streng maar echtvaardig brother.

Met als 'hometown' Orange County in Californië zijn we hier in Europa de laatste jaren al goed verwend geweest met deze Robert Jon Burrison aka Robert Jon & The Wreck.  In 2011 kwam Robert Jon Burrison zijn band 'The Wreck' op te richten en al meteen was er uitzicht op een internationale carrière. Hun digitale erfenis kwam er met hun debuut album 'Fire Started'. 

Op het album vinden we 10 tracks terug en opent het album met "Shine A Light On Me Brother" , dat in juni als single werd uitgebracht. Het nummer vermengt rock-'n-roll met de gospel-roots waarmee de band is opgegroeid en behandelt de obstakels die door de Corona perdiode in 2020 zijn veroorzaakt. Het nummer beschrijft de voor ons allemaal onnoemlijk trachten naar de vrijheid. Met deze single is het meteen een 8 op de schaal van Richter. Raise the roof brothers!!!

Met een lichte infectie van funk volgt er dan het nummer "Everyday" waar naast hoopvolle gospel de gitaarrifjes van Henry James wel met het nodige southern rock gevoel doorkomen. Met als extra de achtergrondzang van Mahalia Barnes, Juanita Tippins en Prinnie Stevens en hoe we hopen hun ook op het podium te mogen aantreffen. Maybe wishful thinking want zoals ze het zelf zingen, this is the real thing baby. Soul is er zeker ook weer te vinden op de daaropvolgende nummers "Ain’t No Young Love Song" en "Chicago".

Ondanks zijn naam is ‘Hurricane’ het meest ingetogen nummer op het album, en laat zien dat deze band zowel nuance kan brengen als bestormende Southern rock. Het is een prachtig tedere akoestische ballad waarbij de ontroerende teksten perfect worden gecombineerd met het minimale van de instrumenten. Zo komen we uit bij het door Henry James geschreven "Desert Sun" en lijkt het of deze Robert Jon & The Wreck terug thuis komen.

In het kader van Southern Rock is "Movin'" er eentje waar alle muziekliefhebbers wel hun ding in kunnen vinden. Ook met het dramatisch aanvoelend "Anna Maria" blijft de band terug in hun vertrouwde vaarwater, een nummer dat meer aan kracht toeneemt door de organ grooves van Steve Maggiora en er zelf muzikaal een vleugje onvervalste rock in voorkomt.

Met 'Shine A Light On Me Brother' weten Robert Jon & The Wreck niet alleen hun beheersing van het Southern Rock te beheersen, maar ook de soul waarvan ze al jaren het woord verkondigen. This we like brother...

tracks:

01.Shine A Light On Me Brother
02.Everyday
03.Ain’t No Young Love Song
04.Chicago
05.Hurricane
06.Desert Sun
07.Movin’
08.Anna Maria
09.Brother
10.Radio

musicians:

Robert Jon Burrison (lead vocals, guitar)
Andrew Espantman (drums, backing vocals)
Steve Maggiora (keyboards, backing vocals)
Henry James (lead guitar, backing vocals)
Warren Murrel (bass, backing vocals).