© Rootsville.eu

Roni Ben-Hur (Isr)
tiltle: Stories
music: Jazz
release date: march 05, 2021
label: Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Niamh White)
info artist:
Roni Ben-Hur

© Rootsville 2021


Het verhaal van Ben Hur begon in Dimona, een klein provinciaal woestijnstadje in Israël, waar hij werd geboren in 1962. In Stories bouwt Ben-Hur, die in 1985 naar New York verhuisde, een tijdloze lyrische brug die zijn vroege jeugdherinneringen verbindt met de wereld van vandaag.

"Ha'omnam", met tekst van de gerespecteerde Hebreeuwse dichter Leah Goldberg, is een verhaal van hoop in het midden van de strijd, geschreven tijdens de donkerste dagen van de Holocaust. Roni's gevoelige strijkers begeleiden de krachtig rustgevende stem van de veelgeprezen Israëlische zanger Tamuz Nissim. Vertaald uit het Hebreeuws zingt ze: Je zult alleen op het veld lopen, zonder verbrand te worden door het vuur op de wegen die van angst en bloed staken. Nissim en Ben-Hur herinneren ons eraan dat duizenden vluchtelingenfamilies en kinderen vandaag hun eigen holocaust doormaken in door oorlog verscheurde regio's over de hele wereld. In 'A Redoblar' (Let's Roll) introduceert de uitdagende drumriff van Victor Lewis een verhaal over onderdrukte mensen die samen opstaan ​​en marcheren voor vrijheid en gelijkheid. Magos Herrera, door het Latin Jazz Network "een van de grootste hedendaagse vertolkers van liederen" genoemd, geeft een stem aan de protesten van de jaren 70 tegen fascistische regimes in Latijns-Amerika. Tegen het einde van het nummer geeft Herrera de muzikale fakkel door aan Ingrid Jensen, geprezen als een van de meest begaafde trompetters van haar generatie. Met triomfantelijke uitbarsting schiet Jensen dapper door conventionele barrières om de aandacht te trekken voor zowel de muziek als de boodschap. Twee machtige vrouwen die met gezag leiden en ons herinneren aan de dringende behoefte aan gerechtigheid in Amerika en de rest van de wereld. Hoewel Roni's empathische weerklank met de strijd van de onderdrukten onmiskenbaar is, is dit album in wezen een liefdesverhaal voor de muziek, de culturen en de mensen die zoveel voor hem hebben betekend.

'Ma'of', een bedrieglijk levendig lied over 'de vlucht nemen', werd door Ben-Hur geschreven voor zijn twee dochters terwijl hij toekeek hoe ze uit zichzelf begonnen op te stijgen. Ben-Hur legt de gemengde emoties van vaders overal vast terwijl hij het ensemble loslaat op de onuitsprekelijke melodie van de jeugd op zijn niet te stoppen vlucht naar onafhankelijkheid. 'Something for Kenny' is een compositie van Elmo Hope, een jazzpianist uit de jaren 50/60 en grotendeels onbekende bebopvernieuwer. Ben-Hur en de band tonen hun liefde voor Hope's muziek door een ingewikkelde afweging van geïmproviseerde solo's door zijn springerige melodie te weven. "After the Morning" is een eerbetoon aan John Hicks, een andere grote jazzpianist uit de 20e eeuw. Deze vertolking van Hicks 'compositie toont de formidabele talenten van Jensen en bassist Harvie S. Verloren liefde is het thema van "Maar ik moest vaarwel zeggen". De soulvolle gitaar van Ben Hur, de delicate piano van George Cable en een laatste gekwelde kreet van Harvie S vallen als muzikale tranen in deze treurige ballade van noodlottige liefde. Het album begint en eindigt met twee composities die de reikwijdte van Ben-Hur's muzikale verkenningen weerspiegelen. "La Serena" is een Sefardisch volkslied van onbeantwoorde liefde, gezongen in het oude Joodse Ladino-dialect door Magos Herrera. "Melodious Funk", geschreven door legende Cables, is een klassiek eerbetoon aan Theolonius Monk.

Roni Ben-Hur is een meester in de wereld van straight-ahead jazz, maar zijn unieke stijl weerspiegelt ook de Braziliaanse, Midden-Oosterse en Afrikaanse muzikale landschappen die zozeer deel uitmaken van zijn erfgoed. Dit album is een oogverblindende compilatie van geweldige verhalen uit die rijke schatkist die ernaar verlangen om keer op keer gehoord te worden.

 

tracks:

01 La Serena
02 Something For Kenny
03 But I had To Say Goodbye
04 Ma'of
05 Ha'omnam
06 After The Morning
07 A Redoblar
08 Melodius Funk