© Rootsville.eu

Sam Blakeslee & Wistful Thinking (US)
tiltle: The Long Middle
music: Jazz
release date: july 30, 2021
label: Oustside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Sam Blakeslee

© Rootsville 2021


Same Blakeslee en zij dynamische Wistful Thinking brengen op 30 juli hun debuut album "The Long Middle" uit. Met een introspectieve reis van pastorale melodieën en prachtig vormgegeven composities en arrangementen, komt deze genre-tartende release tot leven in een intieme kamerjazz-setting, verwant aan de verschillende kleine bands van Kenny Wheeler en Bob Brookmeyer.

Sam Blakeslee & Wistful Thinking bevat de trombonist naast saxofonist Chris Coles, die ook verschillende elektronische effecten en pedalen inbrengt, gitarist Brandon Coleman en bassist Matt Wiles. The Long Middle vertegenwoordigt een cruciale periode voor de in New York gevestigde trombonist; een die wordt gekenmerkt door de alomtegenwoordige gevoelens van isolement en afstand, zowel in geografische als sociale zin die het afgelopen jaar zo universeel zijn gevoeld.

Oorspronkelijk afkomstig uit Columbus, Ohio, heeft de bekroonde trombonist Sam Blakeslee een belangrijke naam gemaakt in New York City, waar hij sinds 2017 woont. In de afgelopen vier jaar heeft Blakeslee een solide reputatie opgebouwd als een "first call" -speler , met name met verschillende spraakmakende grote ensembles, waaronder de Dan Pugach Nonet, Manuel Valera's New Cuban Express Big Band, New Alchemy Jazz Orchestra, Terraza Big Band, Remy Le Boeuf's Assembly of Shadows, Big Heart Machine, Emilio Solla's Tango Jazz Orchestra, en de New York Afro-Bop Alliance Big Band, onder anderen. Hij heeft het podium gedeeld met een overvloed aan eersteklas jazziconen, variërend van Joe Lovano en Sean Jones tot Ingrid Jensen en Dominick Farinacci, en trad regelmatig op op toplocaties in de stad. Hoewel hij dol was op New York City en alles wat het te bieden had, kon hij het gevoel niet van zich afschudden dat er iets ontbrak. "De vergankelijkheid en overweldigende frequentie van New York City begon een bitterzoet sentiment te creëren voor mijn vrienden en muzikale medewerkers in mijn geboortestad Ohio", vertelde hij, eraan toevoegend dat hij werd aangetrokken door zowel de geaarde aard van zijn geboortestad als de voorspelbaarheid ervan. Hij miste vooral de 'mooie, gemeenschapsgerichte mode' waarmee hij was opgegroeid.

Twee dagen voordat het nieuwe Wistful Thinking-project aan hun eerste tour zou beginnen, viel de wereld stil vanwege de COVID-19-pandemie. Blakeslee werd verpletterd. “Op dat moment had ik meer dan twee jaar geprobeerd om me in New York te vestigen en doelbewust niet mijn eigen projecten na te streven om te proberen al het andere muzikale aanbod dat daar aanwezig was te absorberen. Toen het moment kwam om eindelijk als leider naar buiten te treden, werd alles zo onzeker. Net als alle andere muzikanten in die tijd zag ik mijn hele agenda vol met zowel creatieve projecten als mijn levensonderhoud in een kwestie van weken wegspoelen.” Het isolement van de pandemie versterkte het reeds bestaande gevoel van verlangen naar de groep en voegde een extra laag emotie toe aan het project. Eindelijk, na veel vertraging, kwam de band afgelopen augustus samen om gedurende drie dagen in Cincinnati op te nemen, wat voor een broodnodige catharsis voor alle partijen zorgde. Het resulterende werk is een opvallende en meditatieve acht nummers tellende verzameling bestaande uit Blakeslee-originelen en een herbewerking van het Appalachische volkslied "Shady Grove".

Hoogtepunten zijn onder meer het titelnummer, "The Long Middle", dat het laatste stuk was dat voor deze plaat werd gecomponeerd en het langzame verstrijken van de tijd weerspiegelt die zich tijdens de isolatie van de pandemie ontvouwde, en "Ashokan", dat werd geïnspireerd door het Ashokan-reservoir in het Catskill-gebergte. “Tijdens zijn periode zijn het reservoir en de Catskills in het algemeen een integraal onderdeel geworden van het balanceren van mijn kunst en leven en die balans heb ik geprobeerd weer te geven in de compositie. Ik ben ook gefascineerd door de dualiteit op deze specifieke locatie - dat iets zo sereen en nog steeds water en levensbloed kan leveren aan zo'n chaotische plek als NYC", beschrijft Blakeslee. Een ander aangrijpend kenmerk is "Bygones are Bygones", wat het concept van "water onder de brug" symboliseert. Bijzonder opvallend is dit nummer dat het diepe vertrouwen tussen de leden demonstreert met vrije improvisatie. Opgenomen in slechts één take, geeft Blakeslee dit deuntje het beste het unieke timbrale palet van het ensemble weer.

tracks:

  1. The Long Middle 5:54 
  2. Ashokan 5:57 
  3. Bygones Are Bygones 4:40 
  4. Franklin’s Blues 5:10
  5. Nomad’s Lament 4:35 
  6. Bob 4:49 
  7. Shady Grove 7:43
  8. Approaching Closure 5:51