© Rootsville.eu

Sam Pilnick's Nonet Project (US)
tiltle: The Adler Siute
music: Jazz
release date: july 09, 2021
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Sam Pilnick

© Rootsville 2021


Pilnicks inspiratie voor The Adler Suite kwam van een reis die hij in 2017 maakte naar het schilderachtige Adler Planetarium in Chicago. Nadat hij persoonlijk voorwerpen van ruimtereizen had gezien, voelde hij een creatieve impuls die, net als het concept van ruimte, grenzeloos leek. De Adler Suite bevat altsaxofonist Max Bessesen, baritonsaxofonist Ted Hogarth, trompettist Emily Kuhn, trombonist Euan Edmonds, gitarist Ben Cruz, pianist Meghan Stagl, bassist Ben Dillinger en drummer Matthew Smalligan op 9 originele composities.
Bij een recente transplantatie naar Chicago, werd Pilnick getroffen door de aanblik van de ronde marmeren koepel van de Adler, zittend op zijn baars aan het einde van de museumcampus, met uitzicht op de stad en het Michiganmeer en de lucht erboven. Pilnick merkt op: “Toen we The Adler binnenkwamen, werd ik onmiddellijk geïnspireerd om muziek te schrijven, toen ik het originele ruimtevaartuig zag dat de astronauten van de Gemini II-missie en verschillende andere exposities naar huis bracht. Het lezen van de uitleg van onze planeet, zonnestelsel en melkweg vulde mijn geest met muzikale gedachten. In de komende twee jaar zou ik teruggaan naar de Adler om inspiratie op te doen voor wat nu bekend zou worden als The Adler Suite.

De Adler Suite ontleent zijn titels en inspiratie aan hemelse overpeinzingen die Pilnick opdeed tijdens zijn reizen naar de Adler. 'Squawk Box', het openingsnummer van het album, is een term die wordt gebruikt voor de eenrichtingsradio's waar de families van astronauten thuis naar zouden luisteren voor updates over de lancering. Flirtend met de melodie van Richard Strauss 'Also Sprach Zarathustra, gebruikt als thema voor de film 2001: A Space Odyssey, probeert het stuk het gevoel vast te leggen dat je buiten de baan van onze planeet wordt vervoerd in een ruimtevaartuig, maar ook als een bezorgd familielid aan de andere kant van de 'squawk box', reikhalzend wachtend op nieuws over de veiligheid van je geliefde.

De track bevat prachtige solo's van pianist Meghan Stagl en baritonsaxofonist Ted Hogarth, met doordachte comping van Stagl en gitarist Ben Cruz. 'Launch' toont het vermogen van deze groep om diep te zwaaien. Deze compositie is een contrafact van "Star Eyes", een knipoog naar het uptempo, hoekige post-bopjazz-tijdperk van de jaren zestig, hedendaags tot het begin van de ruimtevaart. Het nummer bevat prominent Pilnick die een enorme melodische uitvinding demonstreert over de heldere tempoedwisselingen van het deuntje. "Draaiende tweelingen", merkt Pilnick op, "is gebaseerd op een concept dat ik bij de Adler heb geleerd. In de ruimte zijn er sterren die om elkaar heen draaien. Vanwege de aard en energie van deze sterren smelten ze samen en exploderen ze uiteindelijk! Bij het ontwikkelen van dit nummer wilde ik dat de luisteraar het gevoel had dat ze rond een andere ster draaiden. Dit wordt bereikt met een lineair looping basfiguur, contrapuntische melodieën tussen groepen van twee instrumenten en een drumconcept dat gebruik maakt van de kleuren van de cimbalen.

Al deze melodische geluiden blijven tijdens de beweging om elkaar heen draaien, net als de twee sterren in de ruimte. " “Silver Light” is een speelfilm voor trompettist Emily Kuehn en is een eerbetoon aan Venus. De componist merkt op: “Door de balladstijl van de compositie kon ik een melodie schrijven waarmee Emily zowel melodieus kon zijn als openstaan ​​voor tegenmelodieën en open akkoordachtergronden. Ik hou echt van het spel van Emily en vind het geweldig om haar een moment te kunnen geven in dit project om echt te schitteren. " Het stuk is een geweldige indicator van de nuance en dynamische gevoeligheden van de outfit. "House of the Massives" is gebaseerd op een foto van het sterrenstelsel genaamd "Pismis-24", een diepgaande afbeelding van sterren op 6.500 lichtjaar afstand.

Compositorisch is het stuk geïnspireerd door de rockmuziek waar Pilnick opgroeide naar luisterde. De track bevat prachtige solo's van Cruz, altsaxofonist Max Bessesen en Pilnick. "Expanding Universe" en "Falling Backwards" zijn de laatste twee deuntjes in de suite en worden zonder pauze achter elkaar gespeeld. "Expanding Universe" is gebaseerd op de tentoonstelling in de Adler met dezelfde naam. De tentoonstelling legt het concept van de oerknal uit en het concept dat ruimte en materie zich altijd uitbreiden vanuit het centrum van het universum. "Falling Backwards" is geschreven over het originele Gemini 12 Spacecraft, dat is gehuisvest in het Planetarium. Pilnick merkt op: "Meer specifiek gaat dit stuk over hun letterlijke" terugval "naar de aarde in een ruimtevaartuig dat technisch minder geavanceerd is dan mijn iPhone ... Omdat de astronauten vrij naar de aarde vallen, zijn er plotselinge momenten waarop ze tot het besef komen dat ze niet in een film zitten, maar snel op de aarde vallen.

 

tracks:

  1. Squawk Box (9:05)
  2. Star Launch (4:41)
  3. Revolving Twins (6:34)
  4. Silver Light (5:31)
  5. Constant Companion (5:05)
  6. House of the Massive (Pismis-24) (9:42)
  7. A Light Year (3:51)
  8. Expanding Universe (4:18)
  9. Falling Backwards (6:14)