© Rootsville.eu

Samantha Fish (US)
tiltle: Faster
music: Blues
release date: september 10, 2021
label: Rounder Records
info artist: Samantha Fish


© Rootsville 2021


Door de Corona periode lijkt het erop of het al een tijdje geleden is dat we van sommige artiesten nog iets hebben gehoord. Het is allemaal met een korreltje zout te nemen want meer dan een jaar niet meer kunnen werken is voor niemand prettig geweest.

Zo ook niet voor de uit Kansas City afkomstige guitar girl Samantha Fish. Alhoewel deze Samantha Fish vooreerst verkocht was aan het drumstel switchte ze op 15-jarige leeftijd over naar gitaarspelen en daar zijn de blues-rockers hier in Europa en uiteraard ook daarbuiten zeker en vast niet rouwig om. In haar nog jonge carrière als blues-artieste heeft ze op die relatief korte periode toch al heel wat gepresteerd en als we zo naar de gemiddelde leeftijd van een artiest in de blueswereld kijken kan ze nog een heel lange tijd mee, als ze dat zelf wil natuurlijk! Met een mentor als Mike Zito wordt het wel een beetje makkelijker maar tenslotte moet ze het nog zelf bewijzen.

We leerden deze blues furie kennen mede door de "Blues Caravan" waar ze in 2011 samen met Cassie Taylor en Dani Wild deel kwam van uit te maken.Deze "Girls With Guitars" kwam ze een jaartje later nog eens over te doen met die zelfde Dani Wilde en met Victoria Smith. Naast die twee albums bij de "Blues Caravan" bracht ze sindsdien ook nog eens 6 solo albums uit en een EP in 2018.

Samantha leerden we dan ook kennen als iemand die diverse muziekstijlen bleek machtig te zijn en zo verraste ze vriend en vijand met in 2017 wel 2 apparte albums uit te brengen, met name "Bell Of The West" en "Chills and Fever". Nu is er na het in 2019 eveneens op Rounder Records uitgebrachte "Kill Or Be Kind". Op deze "Faster" vinden we 12 nummers terug. Voor haar zevende album "Faster" probeerde ze haar sound verder te brengen dan de traditionele blues-rock en de houding en energie van haar live optredens vast te leggen. Ze maakte haar sterkste set nummers ooit met de hulp van producer Martin Kierszenbaum, en breidde haar geluid uit buiten haar blues-rock comfortzone om hardrock, electropop en retro soul te omvatten.

Het resultaat is een zeer plezierige set van scherp gecomponeerde nummers met een prominente rol voor Fish' verschroeiende leadgitaar en zwoele zang, geleverd met een punkachtige grijns. De keyboards van Kierszenbaum brengen een pop-contrapunt met Fish' rockhouding, over een voortstuwende ritmesectie met Josh Freese en Diego Naviara. Met deze iets meer commerciële inslag ziet 'Faster' haar nieuwe elementen toevoegen die het geheel versterken, maar niet afleiden en zou een breder publiek in de plooi moeten zien komen, net zoals is gebeurd met Imelda May's reis van rockabilly naar een meer soulvolle of rocky richting, dekking van bases als ze wil.

Het album begint met het titelnummer en klinkt zoals het bedoeld is, beginnende met een dreunend intro voordat de warme Southern Belle-zang van Fish binnenkomt. Terwijl de meer 'pop'-kant binnenkomt, is het veel meer een verfijnde melodische drive dan een volledige bubblegum-kanteling, zullen de groef en lichtheid van aanraking eerder een glimlach opleveren dan hoofdkrabben.

"Forever Together plaatst zijn vrolijke geluid naast donkere teksten en het slinkse 'Crowd Control' ziet trage blues met een branie en swing. Tegen die tijd kun je, ondanks deze onderneming op nieuw terrein, niet anders dan onder de indruk zijn van zowel de kwaliteit van het spel, het schrijven als de productie, die allemaal een constant hoog bereik hebben dat niet door anderen wordt bereikt. Fish drukt haar autoriteit over het hele album uit, waardoor het heel erg haar eigen is en een geweldige aanvulling op haar andere werk.

Er is een geweldige mix van toetsen en gitaar in het slepende en atmosferische 'Imaginary War' en 'Loud' slaagt erin om passages die afwisselend delicaat en vol bravoure zijn, behendig in evenwicht te brengen. 'Better Be Lonely' schittert met zijn zang en gitaar, de meedogenloze rocker 'So-Called Lover' spuugt vuur en zwavel en 'Like A Classic' is een upbeat en slinky blues power knock-out. De laatste klap wordt uitgedeeld door 'All The Words', de prachtig uitgeklede en soulvolle ballad die 'Faster' afsluit met een hoogtepunt tussen een pijnlijk hoogwaardige set nummers. Samantha Fish heeft hier iets verheffends en uitdagends voortgebracht terwijl het nieuwe hoogten beklimt in onbekende wateren.

tracks:

01. Faster (2:54)
02. All Ice No Whiskey (3:09)
03. Twisted Ambition (3:13)
04. Hypnotic (3:07)
05. Forever Together (2:52)
06. Crowd Control (4:16)
07. Imaginary War (3:08)
08. Loud (Feat. Tech N9Ne) (4:52)
09. Better Be Lonely (3:40)
10. So-Called Lover (3:04)
11. Like A Classic (3:46)
12. All The Words (4:34)