© Rootsville.eu

Sardinia Plays The Blues (I)
tiltle: Sardiania Plays The Blues (DVD)
music: Blues
release date: 2021
info organisation: Narcao Blues Festival


© Rootsville 2021


Over de hele wereld zitten de organisatoren van de "Live" festivals met de handen ion het haar door deze Covid-19 pandemie. In het uiterste zuiden van Sardinië ligt het plaatsje Narcao en daar hebben ze van de nood een deugd gemaakt om promotie te maken voor het "Narcao Blues Festival" dat op het einde van augistus 2020 ook in het water kwam te vallen. Normaal vindt dit alles plaats op "Piaza Europe" maar de diverse optreden werden voor deze DVD opgenomen op prachtige locaties die te vinden zijn op dit Italiaanse eiland.

De culturele vereniging Progetto Evoluzione werd opgericht in 1988 met als doel bij te dragen aan de versterking van de stad Narcao en het lagere Sulcis-gebied door de verspreiding van culturele evenementen. Bevoorrechte ontvangers van dit engagement, jongeren, met als doel mogelijkheden voor recreatie en culturele verrijking te kunnen suggereren. Het doel van de vereniging is de promotie en verspreiding van de Afro / Amerikaanse muziekcultuur (blues - gospel - R&B - Funky - Soul) die de jeugdmuziekscene sterk heeft beïnvloed en blijft beïnvloeden en waarin voor historische, geografische, sociale en cultureel herkent de vereniging zichzelf.

Zevenentwintig jaar lang vertegenwoordigt het een van de belangrijkste muziekafspraken op Sardinië, de eerste gewijd aan dit genre. Fabio Treves, Roberto Ciotti, Eugenio Finardi, Rudy Rotta, Enzo Avitabile, zijn slechts een paar Italiaanse artiesten die op het podium van Piazza Europa hebben gelopen; zonder de buitenlandse gasten te vergeten van het kaliber van: Andy J. Forest, Jonny Mars, Michael Coleman, Scott Henderson, John Primer, Popa Chubby, Canned Heat, Mick Taylor, Eric Sardinas, Robben Ford, John Mayall, Willy DeVille, The Neville Brothers, Eric Bibb, Peter Green, Larry Carlton, Nine Below Zero, James Cotton, Robert Randolph en vele anderen.

Zes bluesmuzikanten en/of bands delen op deze uitzonderlijke DVD hun blues met de rest van de wereld. Zo werden de video's van Don Leone opgenomen in het uitzonderijk gelegen "Porto Flavia". Don Leone is actief sinds juli 2016 en is een bluesachtig, rauw, elektrisch en rauw muziekproject. Donato Cherchi en Matteo Leone bundelden hun krachten en persoonlijke ervaringen, waarbij ze opnieuw bezochte en vervormde spirituals, originele stukken, maar ook covers uit andere genres, zoals Drake's "Hotline Bling" en Iron's "Number of The Beast" Maiden, in de ketel stopten. Verkocht de fysieke exemplaren van Welcome To South West, debuut-EP, Don Leone betrad de podia van het Mojo Station Blues Festival, Narcao Blues, Rocce Rosse Blues en deelde het podium met artiesten van nationaal en internationaal kaliber, tot de overwinning van de Italiaan Blues Challenge 2017.

Vervolgens reizen de makers van deze DVD af richting Villaggio Minerario di Rosas voor een ontmoeting met de "Francésco Piu Band". Een explosieve mix van blues, funky, rock en soul in een akoestische toonsoort. Dit is de klankformule van Francesco Piu, Sardijnse zanger en gitarist geboren in 1981. Hij begeleidt zijn stem met instrumenten als akoestische gitaar, dobro, weissenborn, banjo, lap steel en mondharmonica. In de afgelopen jaren heeft het een prominente plaats ingenomen in het panorama van Italiaanse en internationale blues. Op 28 mei 2015 speelde hij in het EUROPEES PARLEMENT in BRUSSEL als onderdeel van de persconferentie voor de presentatie van de European Blues Challenge 2016.

In juni 2017 won het album "PEACE & GROOVE" de "Mario Cervo Award" als de beste plaat van het jaar geproduceerd op Sardinië. Op 21 april 2018, ter gelegenheid van Record Store Day, verschijnt het nieuwe album met sessies opgenomen door Francesco en zijn hele band in een wijngaard nabij Alghero: THE CANN O ’NOW SESSIONS. In maart 2019 opent hij alle Italiaanse concerten van de "John Mayall 85th Anniversary Tour", acht data in de beste theaters van het schiereiland in het gezelschap van de vader van de Britse blues.

Het historische "Necropoli di Montessu" is de uitvamsbasis voor "King Howl". King Howl speelt heavy bluesrock: de rauwe klanken van Son House, Howling Wolf en Charlie Patton worden gefilterd door een veelheid aan verschillende muzikale invloeden afkomstig van stonerrock, 70's classic rock, funk en punk, in een nieuwe cross-over vol spontaniteit en natuurlijkheid, een stroom van geluiden die nooit stopt. Na een eerste drie nummers Ep uitgebracht in 2010, trok King Howl opvallende aandacht met "King Howl Quartet" (2012, geproduceerd door Talk About Records en in heel Europa gedistribueerd door Go Down Records), de eerste full-length die een persoonlijk geluid oplegde. , gepusht door singles als "Morning" en "Drunk".

In 2014 bracht de 4-track "Truck Stop EP" nieuwe nuances aan het handelsmerk van King Howl, waardoor een meer volwassen songwriting werd ontwikkeld in nummers als "Kerouac" of "Time to say Goodbye". De band toerde verschillende keren door heel Italië en Midden-Europa (Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, België, Frankrijk, Hongarije), vaak opgenomen in de rekeningen van internationale festivals zoals Pietrasonica Festival (Osoppo, IT), Time in Jazz (Berchidda , IT), Maximum Festival (Treviso, IT), Crumble Fight Fest (Nantes, FR), Freiburg Fuzz Fest (Freiburg, GER), Swanflight Festival (Schwandorf, GER), opening (onder andere) voor Fatso Jetson, Yawning Man, Greenleaf, My Sleeping Karma, Siena Root, Bob Margolin. In juli 2017 bracht King Howl hun laatste volledige album uit genaamd "Rougarou". 10 nummers vol blues - met drank doordrenkte Rock’n’Roll. Een nieuw bewijs voor het eigenaardige geluid van de band, gedefinieerd door deze jaren op de weg.

Voor het "Bad Blues Quartet" met leadsinger Eleonara Usala moeten we richting "Villaggio Minerario di Seruci". Het "Bad Blues Quartet" is in de zomer van 2014 ontstaan uit de ontmoeting tussen Federico Valenti, Eleonora Usala, Frank Stara en Simone Arca. De band begon zijn activiteit met het spelen van de deuntjes van de meesters en de meest moderne geluiden (van Elmore James tot John Mayer, van Stevie Ray Vaughan tot Susan Tedeschi, van Ray Charles tot Muddy Waters). Na een paar maanden van activiteit rond Sardinië, voelde het kwartet de noodzaak om ook originele stukken te componeren, en ze geleidelijk aan in hun repertoire op te nemen totdat ze de centrale pijler werden van hun uitvoeringen en hun creatieve werk. Enkele van deze nummers werden in de zomer van 2015 gepresenteerd op het festival "Sulle Strade del Blues" in Cagliari. De verschillende muzikale invloeden van de leden van de groep, absoluut heterogeen, reflecteren op hun liedjes, blues mengen met funk en moderne zwarte muziek.

In de zomer van 2017 nam het Bad Blues Quartet deel aan verschillende muziekfestivals zoals "Narcao Blues" en "Vulcani - Blues nel Montiferru" en bracht het twee video's van zijn singles uit: "Snort Some Daisies" en "Nureci". Tijdens de lente en zomer van 2019 speelt de band op verschillende bluesfestivals in heel Italië, zoals Go Marche In Blues, Torrita Blues Festival, Pignola In Blues en Campania Blues Festival. Op 27 juli brengt Bad Blues Quartet hun tweede plaat uit genaamd "Back On My Feet". De nummers zijn opgenomen bij Sonic Tower Records met geluidstechnicus Giampi Guttuso, en worden uitgebracht onder het label Talk About Records en gekenmerkt door Blues Made In Italy. De plaat bevat zes originele nummers en twee covers van Vera Hall en Nathaniel Rateliff, en bevat samenwerkingen van verschillende gasten.

"Cantine Messa" is vergolgens de uitvalsbasis van de "Irene Loche Band". Irene Loche, werd geboren op 26 juni 1992 in Oristano. Op dit moment streeft de gitarist, zangeres en componiste, opgegroeid tussen blues en akoestisch, een soloproject na met originele liedjes die haar ervaringen en emoties tot nu toe kleurrijk beschrijven. Live op het podium, als onderdeel van het Sunsweet Blues Revenge-trio speelde ze festivals als 'Mother Blues', 'BLUES IN BLOOM', 'Italian River Blues', 'Out of the Blues' Samedan, 'Ameno Blues' en de prestigieuze "Pistoia Blues", evolueert en herontdekt zichzelf nu in dit intieme soloproject van folk- en soulgeluiden die elkaar ontmoeten op de protagonisten van open stemmingen en verre ritmes.

In 2015 werd ze een officiële Magnatone Amplifier-endorser / artiest, naast muzikale beroemdheden als Jeff Beck, Billy Gibbons, Keith Richards, Jackson Browne, Neil Young, Paul Simon, Jack White, Joe Bonamassa, Lonnie Mack, Dave GIlmour en vele, veel meer. De nieuwe EP "Garden Of Lotus" werd uitgebracht op 8 januari en is beschikbaar als digitale download in alle belangrijke formaten.

Als laatste in de lijst krijgen we de OMB "Vittorio Pitzalis" en daarvoor is de locatie "Grotte Di San Giovanni" uitgekozen. ook hij is in zijn land geen onbekende is de blueswereld en bracht in 2018 het album "Jimmy James" uit. Hij begon met gitaar spelen op 5-jarige leeftijd en werd als 18 jarige overrompeld door de blues. Hij speelde op diverse festivals en opende zelfs voor Led Zeppelin's frontman Robert Plant.

Voer genoeg dus om een vakantiereisje te boeken richting Sardinië want ook daar is er genoeg diversiteit op van de blues te gaan houden.