© Rootsville.eu

Sasha Dobson (US)
tiltle: Girl Talk
release date: september 10, 2021
label: independent
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sasha Dobson

© Rootsville 2021


De stilistische kameleon heeft projecten uitgebracht met zulke bepalende stemmen als Norah Jones (je kent Sasha misschien als onderdeel van hun groep Puss n Boots!), Chris Byars, Don Was, Jay Lane, Jesse Harris, Mikael Jorgensen en Charlie Burnham; ze heeft gecomponeerd met Bill Murray, opende voor Willie Nelson en toerde met Neil Young. Nu, met de release van Girl Talk, brengt Dobson haar meest persoonlijke opname tot nu toe uit. Tien nummers met originele composities en blijvende favorieten bevatten een kerntrio van Neal Miner op bas, Dred Scott en Kenny Wollesen op drums en albumgastartiest Peter Bernstein op gitaar - en onthullen Dobsons intrinsieke fascinatie voor spontaniteit en de resonerende bebop-traditie.

Dobsons humor weerklinkt in haar frasering. Opgegroeid in de muziek door haar vader, pianist Smith Dobson die twee decennia speelde met Bobby Hutcherson, evenals met Art Pepper en Red Holloway, en haar moeder, de veelgevraagde zangeres Gail Dobson, een jonge Dobson, die de nuances van de muziek al vroeg in haar artistieke ontwikkeling. Dat actieve luisteren en gevoel voor tijd hebben haar in staat gesteld om een zichzelf vernieuwende carrière uit te bouwen tussen talloze uiteenlopende uitdrukkingen, maar ze keert altijd terug naar de muziek die een deel van haar is.

Ontworpen door Colin Monacs en Andy Taub, en gemasterd naar digitaal en vinyl door respectievelijk Vadim Camby en Bill Scibbe, kwam Girl Talk samen in twee sessies met Dobson aan het roer van de productie. Geschreven tussen de eerste studiodatum van de band vóór de pandemische hit, en hun tweede, gepland tijdens de lockdown, Dobson originele "Better Days" bevat Wollesen op drums en belicht haar verfijnde concept van harmonie, meesterlijke songinterpretatie en diepe verbinding met de blues het maakt niet uit welk gevoel ze op dat moment channelt. Doorheen "You're the Death of Me", nog een van de originelen van Dobson, zitten zij en Bernstein samen in een groef en steunen ze elkaar van de ene zin naar de andere.

"The Great City" kroop Dobsons bewustzijn binnen tijdens de lockdown. In een tijd dat ze New York van binnenuit zag verscheuren, mediteerde ze over de pijn en veerkracht ervan en koos ze ervoor om een videoclip te filmen als eerbetoon aan de stad waar ze zo veel van houdt. Bernstein geeft een swingend statement over de compositie van Curtis Lewis, terwijl Dobsons kenmerkende improvisatie het hoofd volgt. De aanwezigheid van Miner op Girl Talk reikt verder dan de lage kant. Afgezien van een sterke puls en melodische basis, zijn zijn bijdragen onder meer arrangementen voor 'Sweet and Lovely', 'Softly as in a Morning Sunrise' en 'Autumn Nocturne'.

tracks:

01 Better Days
02 Sweet and Lovely
03 Girl Talk
04 Perhaps Perhaps Perhaps
05 You're The Death Of Me
06 The Great City
07 Softly As in An Morning Sunrise
08 Time On My Hands
09 Autumn Nocturne
10 These Boots Are Made For Walking