© Rootsville.eu

Sean Chambers (US)
tiltle: That's What I A'm Talking About (Tribute to Hubert Sumlin)
music: Blues - Bluesrock
release date: july 09, 2021
label: Quarto Valley Records
info artist: Sean Chambers


© Rootsville 2021


Toen ik het nieuwsta album in de daartoe bestemmende speler dropte was ik toch wel enigszins benieuwd hoe de stevige bluesrock zou gaan samenvallen met de toch wel verfijnde Chicago blues rifjes van Hubert Sumlin zoals we die kenden na de Chess periode. "That's What I'm Talking About" is trouwens een eerbetoon geworden aan Hubert Sumlin (1931-2011). De blues met onder meer James Cotton en Howlin' Wolf laten we dan wel achter ons maar "de" blues blijft aanwezig.

Sean Chambers is een Amerikaanse bluesrock gitarist die zijn debuut kende in 1998 met het album "Strong Temptation". Het tot nu toe laatste album dateerde van 2018 met het album "Welcome To My Blues". Sean groeide op in Florida met de muziek van de "3" Kings, Clapton en Johnny Winter. Na een SRV tribute band te hebben opgericht belande hij in 2004 bij Hubert Sumlin waar hij als gastgitarist verscheen op het album "About Them Shoes".

We leerden Sean Chambers kennen in 2018 toen hij door de Brouwers broertjes van "KTBA" uit Vlierden voor zijn eerste Europese tour naar Nederland werd gelokt. Hoe het kwam?  Wel zijn thuis in een plaatsje ergens in Florida en misschien heeft één van de eilandjes in de "Keys" wel al stiekem de naam "Brouwers Island" toebedeeld gekregen. Het is een publiek geheim dat de Martin en Theo hun prospectie gebied voornamelijk in Florida bevindt, en op één van hun trektochten doorheen "La Florida" kwamen ze dan deze Sean Chambers tegen.

De 11 nummers op de nieuwe schijf bevatten 10 nummers die Sean regelmatig op de weg speelde als lid van Hubert Sumlin's toerband, evenals 'Hubert's Song', Een Chambers Original Saluting Sumlin. Opgenomen in maart 2020, net voordat het coronavirus alles stillegde, gingen de in Florida gevestigde Sean Chambers naar Showplace Studios in Dover, New Jersey, voor de sessies van zijn 8e album.

Dit album is een eerbetoon aan zijn mentor en vriend, wijlen de grote Hubert Sumlin. 'That's What I'm Talkin About' was een zin die Hubert vaak zei, dus zo dacht Sean Chambers dat het een passende naam voor dit album zou zijn. Ben Elliott, die het album heeft ontworpen en geproduceerd, is helaas kort na deze sessie plotseling overleden en het zou zijn laatste project blijken te zijn.

Het album bevat toch de nodige diversiteit om het bij de doorsnee blues adept tot in diens platenverzameling te brengen. Van “Chunky” als powerhouse blues waarbij de zang de plaats overlaat aan de Hammond. "Louise" en "Tail Dragger" zijn dichter bij een slow blues waarbij de toetsen al het werk van achter de schermen overnemen en de gitaar laten schitteren. "Rockin Daddy" is een rechtstreeks eerbetoon aan Stevie Ray Vaughan, aangezien het een ode (of parodie) is op SRV's "Shake For Me". In “Goin Down Slow” distilleert Chambers briljante gitaarlijnen, hetzij tussen de partijen of solo. Dit nummer heeft ook losse Hammond-harmonieën die er doorheen gaan.

Howlin For My Darlin” een krachtig bluesrocknummer à la Gary Moore. De geboorte van het nummer "Sittin On the Top Of The World" gaat terug naar de jaren 1930 met de Mississippi Sheiks-band. Er zijn talloze versies geweest tijdens talloze opnames. Maar Chambers koos "onverwacht" voor de versie van Howlin Wolf en voegde zeker zijn moordende gitaarklank toe. De bluesrock is terug met “Do The Do”, waar de gitaarriffs één geheel vormen en de slides benadrukken. Chambers gebruikt "Hubert Song" om al zijn dankbaarheid voor de begeleiding en vriendschap van Hubert Sumlin goed uit te drukken. Een mooie erkenning en een geweldig nummer.

 

Tracks:

01 Chunky
02 Do The Do
03 Rockin’ Daddy
04 Goin’ Down Slow
05 Hidden Charms
06 Forty Four
07 Taildragger
08 Hubert’s Song
09 Sitting On Top Of The World
10 Howlin’ For My Darling
11 Louise

musicians:

Sean Chambers – guitar/vocals
Todd Cook – bass
Andrei Koribanics – drums
Rick Curran – Hammond B3/keyboards

special guests:

Bruce Katz
John Ginty