© Rootsville.eu

Selwyn Birchwood (US)
tiltle: Living In A Burning House
music: Blues
release date: january 29, 2021
label: Alligator Records
info artist: Selwyn Birchwood


© Rootsville 2021


De snel opkomende jonge bluesmeester Selwyn Birchwood vertelt zijn eigen verhalen op zijn eigen manier op zijn nieuwe release “Living In A Burning House”.

Oorspronkelijk afkomstig uit Florida, begon Birchwood zijn muzikale reis op 13-jarige leeftijd en werd al snel in staat om het gitaarspel dat hij hoorde op de radio van midden jaren 90 te imiteren. Toen hij 17 was, was hij zwaar in de blues en nam hij Albert King, Freddie King, Albert Collins, Muddy Waters, Lightnin ’Hopkins en vooral Buddy Guy op. In niet-pandemische tijden touren Selwyn en zijn band meedogenloos en hebben ze verbaasd op verschillende festivals.

Vanaf het begin van het openingsnummer 'I’d Climb Mountains' is het duidelijk dat Birchwood zijn eigen ideeën heeft over wat de blues zou moeten zijn. Het is een funky, vrolijk nummer dat geen persoon of tijdperk imiteert, maar een energiek en eigentijds geluid neerzet dat voldoet aan geen enkel regelboek behalve dat van Birchwood. De band zorgt voor een aanstekelijke groove die Birchwood perfect ondersteunt en de wereld tijdelijk gelukkiger maakt. "I Got Drunk, Laid, And Stoned" ziet Birchwood overschakelen naar lap steel en harde riffs. Zijn toon is aangenaam rond en vol en de mix ervan en de baritonsaxofoon van Regi Oliver geven deze song een identiteit die uniek en speciaal is.

Het titelnummer, "Living In A Burning House", is een zwaar funk / soul-meesterwerk dat het geweldige geluid van Birchwood en zijn band volledig op de kaart zet. Het is het soort nummer dat op een overweldigend menselijke manier rockt, iets wat computergemaakte beats nooit zullen evenaren. "Searching For My Tribe" is een mid-tempo jam die een boodschap van individualiteit en non-conformiteit verspreidt. Birchwood's zang is zelfverzekerd en soulvol en zijn gitaarspel is gedurfd en indrukwekkend.

"Freaks Come Out At Night" bevat veel steelgitaar”.  Andere leuke momenten op “Living In A Burning House” zijn onder meer 'Mama Knows Best' en 'Rock Bottom'. Selwyn Birchwood maakt absoluut deel uit van de voorhoede van de hedendaagse blues- en rootsmuziek. Deze plaat is zeker niet te missen !

tracks:

01. I'd Climb Mountains
02. I Got Drunk, Laid And Stoned
03. Living In A Burning House
04. You Can't Steal My Shine
05. Revelation
06. Searching For My Tribe
07. She's A Dime
08. One More Time
09. Mama Knows Best
10. Freaks Come Out At Night
11. Through A Microphone
12. Rock Bottom
13. My Happy Place

musicians:

Selwyn Birchwood: gitaar en zang
Regi Oliver: Sax
Donald “Huff” Wright; bas
Philip “Squeak” Walker: drums
Walter “Bunt” May: toetsen
Tom Hambridge, Diuanna Greenleaf en Cece Teneal: Backing vocals