© Rootsville.eu

Seth James (US)
tiltle: Different Hat
music: Blues - Americana
release date: 2021
label: Tiny Ass Records
info artist: Seth James


© Rootsville 2021


Bij het beluisteren van deze Seth James en zijn nieuwe album "Different Hat" kom onmiddellijk het beeld van Delbert McClinton opdagen, en niet verwonderlijk ook. James heeft jarenlang Delbert McClinton bestudeerd. Toen McClinton, met wie James ook op tournee was, James voorstelde om zijn nummer "Solid Gold Plated Fool" te spelen, aarzelde James geen moment.

James ontdekte Muddy Waters en Lightnin 'Hopkins en uiteindelijk een geheel eigen geluid. Een paar decennia geleden kwam hij naar voren met een gemakkelijke stem die kan croonen en soul-shout, kampvuurvertellingen, en humeurig, virtuoos elektrisch gitaarspel dat in staat is tot zinderende ritten, New Orleans-drama en roadhouse-funk. Zijn nieuwe album "Different Hat" laat dat alles en meer op een zelfverzekerde manier zien. Geproduceerd door Kevin McKendree, laat de plaat wrange countryfolk, orgelachtige trio's en meer Americana-rijkdom door een onbeschaamd bluesfilter lopen. Live opgenomen met topspelers, bevestigt Different Hat ook James' plaats als een vooraanstaande fakkeldrager, nog steeds beïnvloed door wat hem als kind gevormd heeft.

Luisteraars zullen de kenmerkende gitaar van James niet horen op het krachtige slotnummer "Real Bad Deal" - alleen zijn soepele zang, ondersteund door schaarse drums en toetsen. Het is de eerste keer dat James ooit geen gitaar heeft gespeeld op een van zijn opnames.. Maar als de ruimte gunstiger is voor het nummer, wint de ruimte. Dit nummer is daar een goed voorbeeld van.

"Gettin' It On" neemt een slechte scheiding en maakt het funky, terwijl "He Don't Love You" Motown branie channelt. Met heldere high-hat taps en een refrein van toetsen en hoorns, is "Pleasing Linda Lou" James' toevoeging aan de bluesfolklore van Fort Worth, terwijl "Burn It Down" een vreugderit maakt door een hard rijdende beat met grommende gitaar. Twee opvallende nummers zijn ingewikkelde verhaalnummers geschreven door James. Met blazers en toetsen die de ondersteunende cast leiden, is "Big Trouble" een grotendeels waar eerbetoon aan een geweldige underground Texas-gitaar.

"Moonpies" is een verbluffende vocale showcase vol slimme lijnen en levendige foto's. James was van plan het nummer af te maken met McClinton, en de twee sms'en er heen en weer over. In het trippy en verlaten 'World Full of Strangers' pakt James het isolement van het afgelopen jaar aan. In plaats van zich te verdiepen in quarantaineblues of pandemische angst, kijkt het nummer naar buiten om de gedeelde ervaring te erkennen van het opnieuw proberen vertrouwd te raken. Het hele album is zo goed, maar let zeker op "Wish I had Not Said That" met James' vrouw Jessica Murray op zang en "Moonpies". Sterk aanbevolen.


tracks:


01. Mamarita (3:38)
02. Solid Gold Plated Fool (2:59)
03. Big Trouble (3:06)
04. Ohoopee River Bottom Land (3:21)
05. She Likes To Run (Feat. Anson Funderburgh) (3:02)
06. World Full Of Strangers (4:43)
07. Gettin' It On (2:50)
08. He Don't Love You (And He'll Break Your Heart) (3:06)
09. Raisin' Kane (Feat. Lee Roy Parnell) (2:58)
10. Wish I Had Not Said That (3:17)
11. Pleasing Linda Lou (2:57)
12. Burn It Down (4:17)
13. Moonpies (4:57)
14. Real Bad Deal (4:21)