© Rootsville.eu

"Sir" Oliver Mally Group (A)
tiltle: Tryin' To Get By (Digital)
music: Blues
release date: april 16, 2021
label:
Blind Rope Records
info artist: Sir Oliver Mally


© Rootsville 2021


Het was op het helaas verdwenen "Pjeireblues" dat ik een eerste maal deze "Sir" Oliver Mally kwam te ontmoeten. De laatste keer was bij "Menheer Frits" toen op een dubbelconcert met storyteller Doug MacLeod, maar telkens kwam de Oostenrijkse singer-songwriter me te verrassen. Sir" Oliver Mally is op onze podia een graag geziene gast, mede door zijn intense akoestische blues maar ook elektrisch hebben we deze uit Steiermark afkomstige bluesman al meer dan aardige dingen horen doen. In 2017 ontving hij nog de Gouden Medaille van Steiermark voor zijn verdiensten als muzikant en organisator.


"Sir" Oliver Mally (2015) © Rootsville

In 2020 bracht hij met de Duitse harpist Hubert Hoffher nog het album "Overdue" uit maar ook in Oosternijk ondervonden ze nadien de gevolgen van de pandemie. Het lange wachten op "Live" concerten deed ook bij "Sir" Oliver Mally het idee ontstaan om digitaal zijn vele fans te voorzien van nieuw materiaal, gevolg deze "Trying To Get By".

"Tryin’ To Get By" is een album van de band, vroeger "The Blues Messengers" genaamd die nu onder de naam “Sir” Oliver Mally Group optreedt in een iets veranderde samenstelling. Zo werd drummer Peter Müller vervangen door de jonge Peter Lenz. De 9 nummers op het album van een andere orde dan de solo optredens van "Sir" Oliver Mally. Voor de opnamen werd Oliver Mally door een drietal gastmusici vergezeld, de Engelse gitarist/zanger Ian Siegal, de Oostenrijkse black & white keys wizzard op Hammond B3  Raphael Wressnig en de Duitse mondharmonicavirtuoos Hubert Hofherr. Mede door hun inbreng worden de negen nummers op het album opgetild naar een verfrissend hoog niveau.


"Sir" Oliver Mally (2015) © Rootsville

Met "I Wanna Ride With You" krijgen we een swingend West Coast bluesje voor de kiezen en zijn we met dit heerlijke nummer volledig mee. Opmerkelijk zijn de B3 grooves van onze vriend Raphael. Helaas wordt er dan wat gas teruggenomen met "Downfall". Speciaal en muzikaal toch ook hoogstaand volgt er dan met "Get Behind The Mule", een cover van het gelijknamige album van Tom Waits uit 1999. De muziek van Tom Waits herbergt altijd wel enkele pareltjes om te ontdekken.

Op titeltrack "Tryin’ To Get By" krijgen de gastmuzikanten een time-out, een nummer waarop ook de contrabas van Alex Meik in de spotlights komt te staan. Harpist Hubert Hofherr zijn moment de gloire krijgen we dan te horen op "Bleeding Sunshine" en ook met het het prachtige bluesje "Drowning On Dry Land" van de hand van Albert King worden de grenzen duidelijk verlegt. Kippenvel wordt dan geleverd door de rauwe klankkleur van Ian Siegal op "Same Blood". Afsluitend is er "Get Your Hands Off My Blues" met weerom een Raphael Wressnig in de hoofdrol ondersteund door de sterke ritme sectie Alex Meik en Peter Lenz.

Als allerlaatste is er met "Downfall" nog een extraattje met "Sir" Oliver Mally en Ian Siegal in een Delta hoofdrol. Met ‘Tryin’ To Get By’ overtreft Oliver Mally zichzelf  met behulp van zijn band en de special guests Siegal, Wressnig en Hofherr. Super de luxe!    


Tracks:

01. I Wanna Ride With You
02. Downfall
03. Get Behind The Mule
04. Tryin’ To Get By
05. Bleeding Sunshine
06. Drowning On Dry Land
07. Same Blood
08. Get Your Hands Off My Blues
09. Downfall (Alternake Take)