© Rootsville.eu

Skyler Floe (US)
tiltle: Abstraction
music: Jazz
release date: october 08, 2021
label: Next Level
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Skyler Floe

© Rootsville 2021


Abstraction, is het debuutalbum van rijzende ster trompettist Skyler Floe. Op deze negen tracks tellende verzameling meeslepende originele composities laat de in New York woonachtige muzikant zijn stem horen als componist en solist. Floe's debuutrelease is zowel een knipoog naar de muziek van vandaag als een showcase van de goed bedreven vocabulaire van de artiest in de geschiedenis van de jazz, waarbij hij een beroep doet op zijn roots als inwoner van het grotere gebied van Seattle en een voormalige inwoner van Indianapolis. Bij Floe horen vier van de topmuzikanten uit de Indianapolis-jazzscene, waaronder tenorsaxofonist Sean Imboden, pianist Steve Allee, bassist Nick Tucker, drummer Chris Parker en speciale gasten saxofonist Greg Ward en zangeres Samantha Louise.

Skyler Floe, geboren en getogen in Lynnwood, Washington, een buitenwijk ten noorden van Seattle, begon als kind met het spelen van muziek. Nadat hij op 10-jarige leeftijd voor het eerst de trompet had opgepakt, ging Floe spelen in de zeer versierde Mountlake Terrace High School-jazzband en als senior nam hij deel aan het Essentially Ellington Jazz Festival, waar Wynton Marsalis hem de Outstanding Award toekende. Trompet Solist Award. Daarna ging hij naar de Central Washington University en in die tijd begon hij een reputatie op te bouwen als stertrompettist in zowel de jazz als de klassieke wereld. Na het afronden van zijn studie aan CWU, studeerde Floe twee jaar aan het Institute of Jazz in Graz, Oostenrijk onder de voogdij van Jim Rotondi. In Graz trad en nam Floe op met muzikanten van over de hele wereld in de levendige Oostenrijkse jazzscene. Hij vormde uiteindelijk zijn eigen groep met een aantal van deze muzikanten genaamd The Chordless Quartet. Na zijn tijd in het buitenland voltooide Floe zijn MM in Jazz Studies aan de Indiana University, waar hij momenteel associate instructor is aan de Jacobs School of Music van de Indiana University. In 2019 was Floe een van de vijf trompettisten die werden geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Carmine Caruso International Jazz Trumpet Competition. Floe woont nu in New York City.

De muziek op Abstraction weerspiegelt verschillende cruciale momenten uit het leven van Floe, met name van de afgelopen tien jaar, en met name die momenten die van invloed waren op hoe hij muziek hoort en interpreteert. “Een abstract is het verwijderen van onnodige details totdat alleen de belangrijkste punten overblijven. Hoewel de inspiratie zich uitstrekt over een periode van tien jaar, is het merendeel van de muziek op Abstraction recentelijk geschreven, waarbij de oudste compositie pas uit 2017 dateert. waren arrangementen die adequaat de verhalen vertelden die hun concept in de eerste plaats inspireerden. Uiteindelijk was dat de focus van dit album; om de compositie, het arrangement en de uitvoering van elk deuntje synchroon te laten lopen met het verhaal erachter.

Met de release van Abstraction vestigt Skyler Floe zich als een frisse en innovatieve nieuwe stem in de hedendaagse jazzscene.

tracks:

  1. Terrace (5:11)
  2. Opinionated (is Putting it Lightly) (7:24)
  3. Abstraction (feat. Samantha Louise) (8:04)
  4. I. A Short Climb In Bare Feet (3:04)
  5. II. Reason’s Last Pitch (5:34)
  6. III. The Plunge (3:16)
  7. Odd Chicago 6:51
  8. For Real (3:44)
  9. The Top Floor (10:23)