© Rootsville.eu

Somi (R/ES)
tiltle: Zenzile (Miriam Makeba)
music: Jazz
release date: october 08, 2021
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Somi


© Rootsville 2021


Somi Kakoma is een zangeres, songwriter, toneelschrijfster en acteur van Rwandese en Oegandese afkomst. Ze heeft zeven veelgeprezen albums uitgebracht en scoorde posities in de hitlijsten van World Music, Jazz en Heatseekers. Somi's platen hebben gasten opgenomen, waaronder Common, Angelique Kidjo en de beroemde Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela, die haar oude mentor werd. Ze is alom geëerd als een Soros Equality Fellow, een TED Senior Fellow, een Doris Duke Fellow in de VS, een Grammy-genomineerde in 2021 en een ontvanger van twee NAACP Image Awards.

Ze trad op in Carnegie Hall samen met Hugh Masekela, Dave Matthews en Vusi Mahlesela ter viering van de Zuid-Afrikaanse democratie, en werd uitgenodigd door de secretaris-generaal van de VN om op te treden ter herdenking van de Internationale Dag van de Herdenking van de Slachtoffers van Slavernij. Somi is de oprichter van Salon Africana, een kunstenbureau en label voor hedendaagse Afrikaanse muzikanten en schrijvers. Ze heeft een bachelordiploma in antropologie en Afrikaanse studies van de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, en een masterdiploma in prestatiestudies van de Tisch School of the Arts van de NYU. Haar nieuwste album noemt "Zenzile: The Reimagination Of Miriam Makeba"

Beschouwd als een van Afrika's eerste internationale supersterren, verhoogde Makeba (wiens voornaam 'Zenzile' is) de geest van een continent, inclusief haar geboorteland Zuid-Afrika. Haar moed werd echter beantwoord met drie decennia van politieke ballingschap uit haar thuisland, gevolgd door een zwarte lijst in de Verenigde Staten na haar huwelijk met burgerrechtenactivist Stokely Carmichael. Somi's levenslange liefde voor Makeba's muziek en persoonlijke kracht leidden tot een plaat waarvan ze hoopt dat ze zal inspireren tot een herontdekking van Makeba's leven en werk.

Als erkenning voor Makeba's weerklank in heel Afrika en de diaspora, nodigde Somi een aantal speciale gasten uit om op de plaat op te treden. Uit Zuid-Afrika voegen de Grammy-winnende mannelijke vocale groep Ladysmith Black Mambazo, singer-songwriter Msaki, zanger en activist Thandiswa Mazwai en jazzpianist-componist Nduduzo Makhathini zich bij Somi voor het eerbetoon. Gasten zijn ook de Grammy-winnende Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter, de Nigeriaanse zanger-muzikant Seun Kuti (de jongste zoon van Fela Kuti) en de Grammy-winnende singer-songwriter en activist, Angelique Kidjo.

tracks:

 1. Umhome
 2. House of the Rising Sun
 3. Milele feat. Seun Kuti & Thandiswa Mazwai
 4. Hapo Zamani 
 5. Love Tastes Like Strawberries feat. Gregory Porter
 6. Khuluma feat. Msaki
 7. Pata Pata 
 8. A Piece of Ground
 9. Kwedini
 10. Lakutshon’ilanga
 11. Olili
 12. Mbombela
 13. Jike’lemaweni feat. Angelique Kidjo
 14. Nonqonqo feat. Ladysmith Black Mambazo
 15. Malaika
 16. Ring Bell, Ring Bell
 17. Mabhongo feat. Nduduzo Makhathini