© Rootsville.eu

Southern Avenue (US)
tiltle: Be The Love You Want
music: Rhythm 'n Blues, Blues, Soul
release date: augustus 27, 2021
label: Renew
info artist: Southern Avenue


© Rootsville 2021


De in Memphis gevestigde "Southern Avenue"kenden in 2016 meteen een indrukwekkende opgang hier in Europa en dank zij hun eerste selftitled release een jaartje later werd hun rockin' soul nog meer in de spotlights geplaatst. Sindsdien is het "Live" hier allemaal een beetje minder gegaan. In 2019 brachten ze nog hun 2de album "Keep On" uit en nu is er met "Be The Love You Want" hun derde plaat.

Het begon allemaal op de Internationale Blues Challenge te Memphis. De in Israel wonende blues- en funk gitarist Ori Naftaly besloot immers dat jaar zijn kans te gaan wagen in de States en had daarvoor de IBC uitgekozen. Het beviel hem daar zo dat hij besloot om definitief te verhuizen naar de 'US' waar hij constant begon te touren. Beperkt in zijn eigen band wou hij meer en zo ontmoette Ori Naftaly de in cover bands optredende Tierinni Jackson. Het klikte onmiddellijk bij beiden en toen ook nog bleek dat haar zusje Tikyra nog drumde ook werden er al dadelijk banden gesmeed. Ze begonnen samen nummers te schrijven en hun werk bij hun respectievelijke bands werd gestopt en zo was Southern Avenue geboren.

Amerikaanse muziek creëert gebouwd op Memphis grooves, jammy vrijheid, R&B, gospel en de blues. De band spreekt elk van deze talen zo goed dat de lijnen ertussen verdwijnen in de loop van elk nummer en het enige dat je opvalt tijdens het luisteren is dat er een heleboel grootsheid gaande is. Gastspots van popster Jason Mraz, platinaproducer Michael Goldwasser en Cody Dickinson van North Mississippi Allstars dragen alleen maar bij aan de toch al aanzienlijke smaak van het album. "Be The Love You Want" is een spannende ervaring van begin tot eind.

Het album opent met de uitbundige titeltrack "Be The Love You Want". Het is een ultrasoepel en opgefokt volkslied voor iedereen die zelfliefde moet vinden, zichzelf moet vergeven en verder moet met leven. Tierinii Jackson is meteen in spectaculaire vorm en laat een stem horen die alle emoties kan kanaliseren, van gerommel tot gebrul. Een nummer met toch een link naar de R'n'B.

"Control" schakelt een beetje terug tot aan het tempo, maar levert nog een sterke boodschap van leven en empowerment. Gitarist Ori Naftaly gaat van zwevend, ambient akkoordenwerk naar griezelige powerakkoorden naar inventieve melodieën zonder slip en speelt met de andere muzikanten alsof ze een enkele geest delen. Het hele ensemble slaat positief op deze groove en op elke andere, waardoor we alle lessen in gevoel en verbinding krijgen.

"Push Now" is de eerste single van het album en maakt een lange rit door vintage soulgebied. Het is een ruig lied van aanmoediging en de wil om te overleven. Uitstekende achtergrondzang en meer snedige gitaar van Naftaly maken dit een knaller. Zoals gewoonlijk leunt Jackson helemaal in haar lead vocale take en bezit ze de schijnwerpers. De track is een voor de hand liggende hit die wacht om te gebeuren.

"Heathen Hearts" is een co-write met Cody Dickinson en begint met klap-en-vocal magie en een diepe gospel-sfeer. Het nummer bouwt zijn a capella schoonheid en emotionele kracht van de eerste tot de laatste tel op een onvergetelijke manier op. Je zult ontroerd worden door elke nummer op "Be The Love You Want" van Southern Avenue. Afgaande op het geluid van deze plaat staat "Southern Avenue" hopelijk aan de vooravond van een grote come-back in Europa. Een feestje dat je niet wilt missen.

tracks:

 1. Be the Love You Want (3:16)
 2. Control (3:23)
 3. Don't Hesitate (Call Me) (3:01)
 4. Push Now (3:10)
 5. Fences (3:22)
 6. Let's Get It Together (3:34)
 7. Heathen Hearts (1:57)
 8. Move Into the Light (3:03)
 9. Love You Nice and Slow (4:04)
 10. Pressure (3:15)
 11. Too Good to Be True (3:18)
 12. Move On (3:06)