© Rootsville.eu

Steve Earle & The Dukes (US)
tiltle: J.T.
music: Americana - Country-rock
release date: 2021
label: New West Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Steve Earl

© Rootsville 2021


Het nieuwste album van country rocker Steve Earle en zijn Dukes heeft als titel "J.T." meegekregen. Op 20 augustus 2020 kwam Steve's zoon Justin Townes te overlijden aan een overdosis op amper 38-jarige leeftijd. Dit album is dan ook een eerbetoon aan diens zoon met nummers van J.T. zoals opener "I Don’t Care" dat verscheen op de debuut EP "Yuma" uit 2007. Nadien zou Justin nog 8 full CD's uitbrengen met in 2010 "Harlem River Blues" welke in 2011 uitgeroepen werd tot "Song of the Year". Zijn middelste naam erfde hij van vader Steve door de zeer goede samenwerking met Townes van Zandt.

Het afsluitende "Last Words" schreef Steve voor zijn zoon. De royalties van deze "J.T." worden gedoneerd in een trustfonds voor Etta St. James Earle, de driejarige dochter van Justin en Jenn Earle. Ondanks de sombere invalshoek van het album brengt deze "J.T." ook de nieuwste line-up voort van Steve's begeleidingsband "The Dukes" met Chris Masterson, Eleanor Whitmore, Ricky Ray Jackson, Brad Pemberton en Jeff Hill.

Officieel vondt de digitale release plaats op 4 januari 2021 plaats, de dag dat Justin 39 zou zijn geworden. Later, rond 19 maart, volgen ook een CD en vinyl album. Ondanks de sombere herinnering waardoor het album wordt uitgebracht proberen Steve Earle & The Dukes het instrumentaal toch een meer levendige insteek te geven. Een folky inbreng krijgt de luisteraar met "Lone Pine Hill " daar waar op "Champagne Corolla" de country-rock echt zijn intrede doet.

Meeslepend en typerend aan de gebeurtenis is "The Saint Of Lost Causes", een nummer dat nu nog beklemmerder aanvoelt als ervoor. "J.T." een diepgaand en iinig eerbetoon van een vader aan een zoon.

tracks:

01. I Don’t Care
02. Ain’t Glad I’m Leaving
03. Maria
04. Far Away In Another Town
05. They Killed John Henry
06. Turn Out My Lights
07. Lone Pine Hill
08. Champagne Corolla
09. The Saint Of Lost Causes
10. Harlem River Blues
11. Last Words