© Rootsville.eu

Steven Graves (US)
tiltle: All Alone
music: singer-songwriter
release date: 2021
label: independent
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Steven Graves

© Rootsville 2021


Een van de krachtigste en meest invloedrijke eigenschappen van populaire muziek is het vermogen om diep in het menselijk hart en bewustzijn te reiken en te reflecteren op, te reageren op en de weg vrij te maken voor de samenleving, vooral in deze turbulente tijden.

Stevens Graves 9e cd “All Alone” heeft die kwaliteit. Steven zingt hartstochtelijk over het leven in deze uitdagende tijden en worstelt met universele vraagstukken van liefde, identiteit en het zoeken naar waarheid en betekenis. In de traditie van Dylan, Springsteen, Lennon en anderen heeft hij iets relevants en krachtigs te zeggen en gelukkig voor muziekfans heeft hij deze oprechte en meeslepende presentatie gekanaliseerd in de 13 fijn bewerkte originele nummers van "All Alone".

De Amerikaanse roots-based singer-songwriter Steven Graves eerste professionele full-length release was in 2010. Het was toepasselijk getiteld, "Make a New World". Die eerste albumtitel voorspelde veel van wat zich de afgelopen 11 jaar in Stevens leven en artistieke carrière heeft ontvouwd. Zijn muziek en wereldbeeld zijn altijd gebaseerd op het beoordelen van wie we zijn en hoe we kunnen zorgen voor een betere wereld voor onszelf en elkaar. Stevens liedjes draaien om een diep spiritueel en sociaal bewustzijn dat hem echt uniek maakt als singer-songwriter.

Het album opent met "Lonely Night", dat een gemakkelijk, vriendelijk ritme heeft. Het volgende nummer, 'Love Conquers Fear', opent met de regels 'Planet Earth is stervend/Mensen overal ontkennen', en gaat in op het probleem van de klimaatverandering en op degenen die weigeren de realiteit ervan onder ogen te zien.

In 'Fire' gaat Steven Graves in op de bosbranden die de afgelopen jaren talrijker, groter en gevaarlijker zijn geworden als gevolg van klimaatverandering. Een ding dat interessant is, is dat Steven dit nummer begint met een regel over emoties, en pas in de tweede regel spreekt hij van een echt vuur. "Fire" wordt gevolgd door "Angel Came From Heaven", een deuntje met een goede, sterke groove.

“Rita” heeft iets andere klanken en vibes, deels door de aanwezigheid van Art Alm op accordeon, maar ook door de blazerssectie. Armen Boyd is op saxofoon, Mike Rinta op trombone en Jeff Lewis op trompet. So Far Away" is een lief nummer over hoe zelfs een extreme afstand de liefde niet vernietigt. Zelfs de dood kan de liefde niet overwinnen in dit lied. De blazerssectie keert terug voor "All Alone", het titelnummer van het album. Dit nummer heeft een vrolijke, positieve sfeer. Dat wordt gevolgd door "Always Here", dat ook de hoorns bevat. Dit is weer een positief nummer over de kracht van liefde en herinnert ons eraan. Dan heeft “I Can Be Free” een sterke groove.

In "Rise Together" zingt Steven Graves over de mensen die gekwetst en verloren zijn. Dit is een zachtaardig lied, een lied dat uitreikt naar degenen die misschien alleen zijn. Het nummer wordt gevolgd door 'Sitting Bull'. Natuurlijk is iedereen inmiddels op de hoogte van de duistere geschiedenis van dit land met betrekking tot zijn inheemse bevolking. Maar deze problemen maken niet alleen deel uit van de geschiedenis, maar zijn aan de gang, met inheemse Amerikanen die voortdurend worden lastiggevallen door de politie in South Dakota, zoals we onlangs in het nieuws lazen. Dit nummer bevat een gepassioneerde vocale uitvoering en is een hoopvol nummer, dat we kunnen leren van de collectieve fouten van het verleden (en heden).

Het album eindigt dan met "Good People", een vrolijk, helder nummer dat ons aanspoort tot liefde. Je kunt je voorstellen dat mensen met deze muziek zich vermengen, handen schudden, naar elkaar glimlachen, dat in feite die betere wereld onze realiteit is, dat die bestaat. Laten we het nu laten gebeuren.

tracks:

 1. Lonely Night
 2. Love Conquers Fear
 3. Fire
 4. Angel Came From Heaven
 5. Rita
 6. You’re The One
 7. So Far Away
 8. All Alone
 9. Always Here
 10. I Can Be Free
 11. Rise Together
 12. Sitting Bull
 13. Good People