© Rootsville.eu

Suzie Ungerleider (US)
tiltle: My Name is Suzie Ungeleider
music: Singer-songwriter
release date: 2021
info artist: Suzie Ungerleider


© Rootsville 2021


My Name Is Suzie Ungerleider, misschien beter bekend onder haar vorige gedaante als Oh Susanna, markeert het tiende solo-studioalbum van de in Vancouver gevestigde singer-songwriter en het eerste sinds de aankondiging dat ze zou opnemen en optreden onder haar geboortenaam.

Suzie Ungerleider, geboren in Massachusetts, maar opgegroeid in Vancouver, Canada, heeft jarenlang opgenomen onder de naam 'Oh Susanna' en bracht in deze gedaante zeven albums en twee EP's uit. Geïnspireerd door het bekende lied van Stephen Foster, een productief schrijver van Amerikaanse volksliederen, paste haar identiteit als artiest/opname goed bij haar Amerikaanse volkswortels. Ze beschrijft 'Oh Susanna' als "een soort steno om indruk te maken op de geest van de luisteraar, de tijd en plaats waar ik ze wilde laten reizen - langs de roestige oude treinwerven naar de velden, mijnen en heuvels van het mythische Amerika".

De naamsverandering was zowel een persoonlijke als een politieke beslissing. Tijdens het opnemen van A Girl in Teen City uit 2017 werd Ungerleider zich bewust van een verandering in haar identiteit als artiest, waardoor het vertrouwen in haar eigen persoonlijkheid groeide. Zoals ze zegt: “Het was op dit punt dat ik de delen van mezelf begon te integreren, mijn muzikale zelf, en wie ik ben als ik niet op het podium sta, deze begonnen meer een en hetzelfde te voelen. Door mijn eigen verhalen te vertellen, liet ik zien wie ik werkelijk was. Ik tilde de sluier van Oh Susanna op en onthulde wie ik was als Suzie Ungerleider.”

My Name Is Suzie Ungerleider is een album vol liefdesverdriet en passie. Luister bijvoorbeeld naar de fragiliteit van ‘Disappear’ of de angst van de lead single ‘Baby Blues’. Het is een krachtig, bijna orkestraal lied dat onderzoekt hoe we worden gevormd door ervaringen als we jong zijn. Het is een lied dat de afbraak van volwassen relaties onderzoekt, gezien door de ogen van kinderen. Ungerleider heeft een talent voor het vastleggen van eenvoudige maar brandende eerlijkheid in haar teksten: "Je herinnert je hoe we die nacht huilden. Laat ons alsjeblieft niet alleen, maak alsjeblieft ons huis niet kapot". Het is een eerlijk en oprecht nummer dat speelt met hoe gebeurtenissen uit de kindertijd ons bijblijven. Zoals Ungerleider opmerkt: "Net als geesten, moet je soms gewoon bij ze zitten, hun kracht voelen, en omdat ze zich gezien voelen, laten ze hun greep op je een tijdje los."

My Name Is Suzie Ungerleider, geproduceerd door Jim Bryson, is een lief, weemoedig album. Het vertelt een prachtig geschilderde reeks verhalen; rijk aan oprechte en ontroerende verhalen. Het album flirt met de klanken van Americana, waaronder blues, country en bluegrass, maar met een scherp oog voor een aantal handige popgevoeligheden en alt-folk. In het midden is My Name Is Suzie Ungerleider echter een album dat zich richt op emotie en het hart. Het serene vertrouwen neemt ons mee op een reis door een zeer effectief, krachtig, halcyon droomlandschap. Elke track presenteert een heel persoonlijke wereld, maar wel een die voor ons allemaal herkenbaar is. Ungerleider heeft een bijzonder talent om ons openhartig in haar wereld te omarmen. Er worden hier moeilijke onderwerpen onderzocht, maar altijd met de zelfverzekerde en zachte aanraking van een songwriter die precies weet wat ze doen. Met haar nieuwe release moeten we misschien afscheid nemen van Oh Susanna, maar het is een zeer warm en aangenaam welkom voor Suzie Ungerleider.

tracks:

Mount Royal
Pumpkins
Summerbaby
Hearts
Baby Blues
Disappear
Sweet Little Sparrow
North Star Sneakers
Roses
Ships