© Rootsville.eu

Tas Cru (US)
tiltle: Broke Down Busted Up
music: Blues
release date: 2021
label: Subcat Records
info artist: Tas Cru


© Rootsville 2021


Ik leerde Tas Cru pas kennen door zijn album ‘Grizzle ’n Bone’ zijn album uit 2009. In het begin van zijn carrière speelde Tas Cru hoofdzakelijk in de kleinere bars en volgde zijn weg als een singer/songwriter. Tas Cru is een ongeslepen diamant, ruw maar met veel karaat.

Al kom je zijn naam niet ieder jaar tegenop de festivalaffiches toch stond hij al op het podium met Buddy Guy, Shemekia Copeland, Mem Shannon, Magic Slim, Kenny Neal, Little Charlie en Big George Brock om er maar enkele te noemen en deze namen alleen al zijn al duizelingwekkend. Al heeft Beale Street toch niet meer die precense toch vinden we ginds nog steeds goede maar minder bekende artiesten zoals ook deze Tas Cru. De recensies over zijn vorige ‘Gravi-Tas’ haalde zowat alle bluesmagazines in de US en zoals in Blues Revue stond geschreven…Tas Cru beluisteren geeft je de drang om hem live aan het werk te kunnen zien.

Onbegrijpelijk dat deze singer-songwriter/bluesman hier nog nooit op een podium is verschenen. Rick Bates aka Tas cru werd in het Canadese Quebec geboren maar woont al geruime tijd in de staat New York. In eerste instantie was het niet zijn bedoeling om als bluesman door het leven te gaan want de kennismaking met de blues kwam er eerder toevallig. Zijn debuutalbum 'Biscuit' kwam er in 2006. In 2018 bracht hij nog het album "Memphis Songs" uit en nu is er deze "Broke Down Busted Up". In 2014 heeft Tas Cru een 'Keeping The Blues Alive' award verkregen mede door zijn inzet naar de scholengemeenschap toe. De blues van Tas Cru is er van het soort om wild van te worden maar niet door er op rond te springen, nee door deze te beluisteren in je zetel. 

Met "Broke Down Busted Up" gaat singer-songwriter Tas Cru verder om zijn reputatie te verstevigen als een blues-eclecticus die weigert zijn muziek aan één geluid en stijl te laten binden. Op de openingstitel worden luisteraars begroet door smekende en dringende vioolgeluiden met dank aan de pittige Anne Harris. Dit alleen al vertelt degenen die bekend zijn met zijn eerdere werken dat Tas op "Broke Down Busted Up" opnieuw een frisse, nieuwe weg inslaat. Tas noemt het zijn "quasi-akoestische" album omdat het voornamelijk akoestische instrumenten bevat en een aardse en ontspannen roots-muziekvibe zoekt. Nieuw hier op Broke Down Busted Up is vooral de viool - een geweldige pasvorm voor de eerder genoemde gewilde sfeer. Dat geldt ook voor de stand-up bas die op verschillende nummers te horen is.

Het prachtige geluid van de vleugel, de kenmerkende rijke achtergrondzang, smaakvolle drums en subtiele percussie die allemaal deel uitmaken van Tas recente opnames zijn nietjes die blijven. En natuurlijk is er het akoestische gitaarwerk en de resonator. Door het af te breken en op te breken, blijft alleen het belangrijkste intact. En dat is wat Tas met dit album heeft gedaan. Het schrijven en de uitvoering hebben als doel dat de muziek kan worden gevoeld voordat deze wordt gehoord en dat de teksten de verbeelding boven het denken wekken.

Deze nummers zijn Tas' naaste metgezellen geweest door de donkere tijden die de hele wereld heeft meegemaakt, en te veel hebben geleden en zijn zelfs gestorven. Ze hebben zijn weg verlicht langs het verwrongen pad van emoties dat Tas en de meesten van ons allemaal de laatste tijd hebben gevoeld. Al deze gevoelens - angst, wanhoop, doorzettingsvermogen en nu, eindelijk, hoop is de essentie van deze nummers.


tracks:

01. Where Do We Go (4:19)
02. Broke Down Busted Up (4:17)
03. Turn On The Light (4:18)
04. River Of Insanity (4:27)
05. Be My Strength (3:31)
06. All Stays The Same (5:26)
07. You're He Real Deal (4:16)
08. Stay Home Blues (3:47)
09. So Damn Hard To Like (4:18)
10. Henry (3:47)
11. Write Me My Own (3:48)