© Rootsville.eu

Taylor Young Band (US)
tiltle: Mercury Transit
music: Singer-songwriter - Alt-rock
release date: october 08, 2021
label: Hand Draw Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Taylor Young

© Rootsville 2021


Met zijn volle baard, parelmoer overhemd en soulvolle blauwe ogen ziet Taylor Young er zeker uit als een in Texas geboren en jong gefokte singer-songwriter. Zijn solodebuut, Mercury Transit, onthult echter een artiest niet bang om te breken met conventies en niet bereid om getypecast te worden. Dat komt omdat hij zo'n omweg heeft gemaakt om hier te komen.

Als een tiener, Young brak door in de muziekscene van Dallas als drummer voor lokale psychedelische helden Hi-Fi Drowning Fi Drowning Fi Drowning. Zijn hectische maar foutloze spel stijl verdiende snel optredens met Young H Young Heart Attack Young Heart Attack en The eart Attack The Polyphonic Spree, maar na jaren touren liet hij Polyphonic Spree uit achter het pak. Toen hij dat eindelijk deed, tartte Young de verwachtingen en richtte hij samen het folk-countryduo The O's op, waarbij hij zijn songwriting, gitaarspel en frontman-aanwezigheid gedurende vier albums en honderden liveshows.

Met Taylor Young Band ontmoeten deze schijnbaar incongruente gespleten persoonlijkheden elkaar. Onder de leidende hand van producer en bandlid Toby Pipes, het hele album werd opgenomen op analoge buitenboordapparatuur in Pipes' College Station, Texas thuisstudio. Meer dan een jaar van relaxte regelmatige sessies ontdekten de twee de perfecte balans tussen Young's griezelige talent voor melodie en een slimme zinswending met de glinsterende sfeer van Pipes en popgevoeligheid.

De huidige incarnatie van Taylor Young Band ziet Young en Pipes vergezeld door gitarist Michael Smith Michael en drummer Austin Green. het kenmerkende Americana dreampop-geluid verder ontwikkelen en uitbreiden vastgesteld op Mercuriusovergang. Verwacht dat de goede vibes van TYB zich voortzetten in 2022, met een langverwachte Europese tour en tweede album op komst.

Het resultaat is een album dat meer powerpop dan country is, met luchtige harmonieën en doorgewinterde grote hooks met slechts een snufje zuidelijke twang. Opener 'Get Around' maakt meteen duidelijk waar het om gaat, klinkend als Alex Chilton tegenover Teenage Fanclub. De genre-buiging gaat verder op de eerste single, 'Rattled', die een Ballad in Tom Petty-stijl in een gezellige shoegaze-deken. Young, een overtuigend optimistische hopeloze romanticus, zingt ernstig over het bijna verpesten (‘Make You Wanna’) Stay'), post-break-up tweede gedachten ('Out of My Mind'), en kosmische eeuwige bestemming ('Shine On Me').

Hij is ook een old-school verhalenverteller, die met een knipoog door honky tonk stamps ‘Daze of the Week’ en ‘Drinkin’ scheurt en zelfspot glimlach. Ted Lasso met een telecaster, Young doordrenkt de hele plaat met meedogenloze positiviteit - zelfs tegen alle verwachtingen in. Het opvallende album 'Wrong Place, Wrong Time' verandert een reeks pech in de vrolijkste jangle-pop aan deze kant van De Smits. Het is dit ontwapenende soort charme dat vreemden in vrienden verandert en vrienden helpt zich zeker te voelen alles komt uiteindelijk goed.

tracks:

1. Get Around (2:30)
2. Make You Wanna Stay (3:44)
3. Shine on Me (3:46)
4. Blue Eyed (3:32)
5. Rattled (3:28)
6. Daze of the Week (3:10)
7. Five Cents (3:20)
8. Wrong Place, Wrong Time (3:39)
9. Out of My Mind (3:23)
10. Drinkin (3:39)