© Rootsville.eu

Ted Russel Kamp (US)
tiltle: Solitaire
music: singer-songwriter
release date: may 07, 2020
promotion: Continental Record Services (CRS)
booking: Rootstown (Kurt De Bont)
info artist: Ted Russell Kamp

© Rootsville 2021


We kwamen Ted Russel Kamp te ontmoeten toen hij aan de start stond van zijn eerste solo tour door Europa als singer-songwriter. Ted staat bekend om zijn vermogen om in bands te stappen en alle muziekgenres te rocken. Zo kennen we hem als bassist van Shooter Jennings maar werkt hij heden ten dage nog meer aan zijn carrière als volwaardig liedjessmid. In ons gesprek van februari 2010 leerden we dan Ted ook fan is van Stax en soul muzikanten. Een bevestiging vind je op zijn in 2005 uitgegeven album "North South" met het nummer "Blue Eyed Soul", een verwijzing naar namen als Joe Cocker en TJ White.

Ted Russel Kamp heeft een nauwe band met de Lage Landen en meer bepaald met Nederland doordat Ted's vader zijn roots liggen in de buurt van Den Bosch. Daardoor is zijn band met landen als Nederland en België iets nauwer te noemen dan bij de meeste van zijn landgenoten. Ook voor Ted is deze periode eentje van kommer en kwel en na zijn vorig jaar uitgebrachte "Down in the Den" is hij er terug met alweer zijn 13de studio album "Solitaire".


photo Ted Russell Kamp © Rootsville

"Solitaire" bestaat uit 14 nummers die meestal alleen thuis zijn opgenomen tijdens de laatste 9 maanden van de lockdown. Het album weerspiegelt zijn beeld als singer-songwriter, een weergave ook zoals je Ted kan weervinden en beleven op de podia. Podia die hij voor de pandemie bevolkte tot om en bij de 200 per jaar. Met deze nummers wil Ted ons een beeld schetsen hoe de eenzaamheid de mensen diep komt te treffen. Al bespeelt hij het merendeel van de instrumenten zelf toch werkte hij op afstand ook samen met enkele collega muzikanten die het breed scala van Americana rijk is. Enkele sociale opnamesessies kwamen er met John Shreffler (vocals, pedal steel), Jim Doyle (drums) en Brian Whelan (vocals).

Opener om deze "Solitair" is het in co-writing met Micky Braun geschreven "My Girl Now". Een nummer dat je ook kan terugvinden op het album "Hearts FromAbove" uit 2014 van "Micky and the Motorcars". De versie hier straalt meer het allure van een singer-songwriter uit. Met nummers als "Path of Least Resistance" komen we mede door het instrumentarium in het straatje van de Folkmuziek.

"As Far As The Eye Can See" is een gospel getint nummer waarbij de credits gaan naar Ted en zijn vriend Matt Szachetka waarop het minimalistische van het nummer de warmte van een live concert komt weer te geven. Samen met Ed Jurdi van de "Band of Heathens" schreef hij "Exception To The Rule”, een nummer dat tot stand kwam backstage op een festival in Mexico. Als bonus track krijgen we met "Lightning Strikes Twice" één van de eerste Bluegrass nummers van de hand van deze Ted Russell Kamp.

tracks:

01. My Girl Now
02. Path Of Least Resistance
03. You Can Go To Hell
04. The Birds That Sing At Dawn
05. As Far As The Eye Can See
06. The Hardest Road To Find
07. Solitaire
08. Western Wind
09. Be Your Man
10. A Rose Or Two
11. The Spark
12. Only A Broken Heart
13. Exception To The Rule

bonus track:

14. Lightning Strikes Twice