© Rootsville.eu

The Adam Larson Trio (US)
tiltle: With Love From Chicago
music: Jazz
release date: febraury 11, 2022
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Adam Larson

© Rootsville 2021


Op "With Love, From Chicago" onderzoekt Adam Larson zijn relatie met een stad waar hij het vertrouwen heeft gekregen om zich te ontwikkelen tot de kunstenaar die hij nu is. Op deze release wordt Larson vergezeld door twee van Chicago's beste instrumentalisten, bassist Clark Sommers en drummer Dana Hall.

Deze avontuurlijke trio-opname markeert de eerste van een opgenomen trilogie die Larson van plan is in de komende 18 maanden uit te brengen. Elke volgende release zal de onvergelijkbare saxofonist naast een nieuw akkoordloos trio bevatten, waarbij de steun van harmonische begeleiding wordt opgegeven voor de vrijheid en het melodische samenspel dat hoort bij trio-uitstapjes van deze aard.

Op slechts twee uur in de staat Chicago (in Normal, IL) groeide Larsons liefdesaffaire met de stad eigenlijk nadat de saxofonist naar New York City was verhuisd en regelmatig begon op te treden in Chicago als lid van de Winard Harper Group. In zekere zin werd Chicago een stad die me een externe validatie gaf die volgens mij cruciaal was in mijn ontwikkeling. Ik hou echt van de stad Chicago en ik ben dankbaar voor alle kansen om door de jaren heen op te treden als zowel een leider als een sideman, evenals de vele educatieve evenementen die ik heb gedaan in het gebied rond Chicago.

Toen hij het idee begon uit te werken om een ​​trilogie van trio-opnames te maken, probeerde Adam verschillende muzikanten vast te leggen in steden die een historische betekenis hebben gehad in mijn ontwikkeling en succes als muzikant. Nadat de saxofonist in 2014 voor het eerst samenwerkte met Sommers en Hall tijdens een optreden in Chicago's The Jazz Showcase samen met saxofonist en mentor John Wojciechowski (wiens deuntje "Twirl" als eerbetoon op deze plaat is opgenomen), wist hij dat hij zich in deze muzikale relaties dieper. “Het belangrijkste concept van het album is om de muzikale en persoonlijke relaties en het vertrouwen te laten zien die zich door de jaren heen tussen het trio hebben ontwikkeld door middel van verschillende ervaringen en ik ben er vrij zeker van dat het resultaat een van de best opgenomen voorbeelden van mijn spel tot nu toe is.

Direct voelbaar voor de luisteraar is het vertrouwen en de synergie tussen deze drie fijne spelers. Kansen worden genomen, beslissingen van een fractie van een seconde worden genomen en bij elke stap navigeert het trio zich met kracht en finesse een weg door het harmonische landschap van deze briljante composities. "With Love, From Chicago" begint met Larsons opgewekte "Angolan Babysitter". Larson levert de levendige melodie met een vurigheid, ondersteund door de hechte ritmesectie van de hechte groove. Het stuk, dat de diversiteit van Larsons invloeden benadrukt, werd sterk geïnspireerd door een ritme dat de componist hoorde en bestudeerde tijdens een zes weken durende tour in Afrika, en de B-sectie van het nummer is beïnvloed door een 2Pac-nummer genaamd "I Ain't Mad". at Cha", aangezien beide nummers dezelfde basbeweging delen.

“Twirl” is een compositie van John Wojciechowski. Dit stuk is een van de vele die de verbluffende faciliteit van de groep op hun instrumenten en de enorme luistercapaciteit echt benadrukken. In de mode van enkele van de meest essentiële akkoordloze trio-opnames zoals Sonny Rollins Live at the Village Vanguard en Joe Henderson, State of the Tenor, moet de tenorsaxofonist veel van het harmonische zware werk doen, de harmonie aangevend door de akkoordwisselingen binnen hun improvisatie.

Larson heeft zijn taak zeker bewezen door melodische en ritmische motieven op een duizelingwekkende manier te draaien en de inherente extra ruimte die wordt gecreëerd door de afwezigheid van een akkoordinstrument in zijn voordeel te gebruiken. Dit geldt vooral voor dit vrolijke, levendige, speelse stuk. Larson merkt op dat ""Tierney's Song" is geschreven voor zijn vrouw, Tierney

Het album eindigt op een werkelijk krachtige noot met Sommers' "Firestarter". Het stuk bevat de razendsnelle walking-bass van Sommers naast de indrukwekkende percussieve overpeinzingen van Hall, wat een virtuoze melodische uitvinding van de bandleider onderstreept. "Als trio denk ik dat ons geluid vrij uniek is, omdat het erg moeilijk is om een ​​kernritmesectie te vinden die al bijna 20 jaar samenspeelt, zoals Clark en Dana hebben gedaan. With Love, From Chicago vangt een opwindende inventieve energie tussen Larson en zijn in Chicago gevestigde medewerkers, het album is een bewijs van de vitaliteit en levendigheid van de jazztraditie in de Windy City en daarbuiten.

 

tracks:

1. Angolan Babysitter 6:23
2. The Time You Forgot You Knew 5:20
3. Kansas to Chicago 6:16
4. In Waiting 7:04
5. We See 5:25
6. Twirl 4:43
7. Portrait of Jennie 7:40
8. Root Fruit 5:28
9. Tierney’s Song 5:25
10. Firestarter 4:30