© Rootsville.eu

The Black Keys (US)
tiltle: Delta Kream
music: Blues - Rock
release date: may 14, 2021
label: Nonesuch Records
info artist:
The Black Keys

© Rootsville 2021

 

Het concept van elke artiest die de “cirkel rond” maakt, is een versleten cliché geworden. Maar in het geval van “Delta Kream”, de 10e release van The Black Keys, is het waar.

Het is geen openbaring dat gitarist Dan Auerbach en drummer Patrick Carney aanvankelijk werden gemotiveerd door de donkere, North Mississippi hill country blues, vooral bekend door het werk van R.L. Burnside en Junior Kimbrough. Het debuut van het duo in 2002 bevatte zelfs een cover van Kimbrough's "Do the Romp". Het wordt hier herhaald om het concept van de "full circle" verder te versterken.

Nadien verhuisden de Keys naar meer pop-, hardrock- en zelfs experimentele gebieden,maar de oorspronkelijke sfeer van die rauwe, rustieke blues bleef in hun systeem hangen, zoals in dit snel opgenomen eerbetoon aan Kimbrough, Burnside en een paar anderen die die norse bluesbenadering deelden, zoals John Lee Hooker en Big Joe Williams.

Carney en Auerbach grepen bassist Eric Deaton en tweede gitarist Kenny Brown bij de lurven en lieten 11 covers optekenen die waren opgenomen in twee “down and dirty “sessies in Auerbach's Nashville Easy Eye Studios. Het concept is niet origineel, vooral niet omdat de Rolling Stones hetzelfde deden toen ze hun Chicago blues-mentoren eerden op “Blue & Lonesome “ in 2016. Hoe dan ook, “Delta Kream” is een losse en ruige sessie op zijn Black Keys’ .

Leuke en rauwe gitaarriffs met vaak een hypnotiserende, feestelijke groove zijn hier het hoogfingrediënt. De zang is eigenlijk wat  ondergeschikt aan de dikke, swampy sound die de vier muzikanten creëren terwijl ze deze licks samenvoegen met de intensiteit en pure liefde voor de muziek. Twee gitaren verstrengelen zich en scheiden zich vervolgens voor ter plekke gemaakte solo's terwijl de ritmesectie pulseert en bonst met ingehouden energie. Elk nummer gromt en klinkt  als een auto met slechte remmen die op elk moment van de weg kan afwijken, maar dat uitendelijk nooit doet.

Van Kimbrough's levendige 'Sad Days Lonely Nights' tot Hookers 'Crawling King Snake' en Burnside's spookachtige 'Going Down South', hier gezongen in griezelige falset, legt het ruige “Delta Kream” de essentie vast van wat deze muziek uit Noord-Mississippi zo speciaal maakt.

Als genoeg Keys-fans worden aangemoedigd om de originals van deze songste verkennen, heeft dit project zijn missie meer dan volbracht. Aanrader deze schijf, heb er enorm van genoten.

Tracks:

01. Crawling Kingsnake
02. Louise
03. Poor Boy A Long Way From Home
04. Stay All Night
05. Going Down South
06. Coal Black Mattie
07. Do The Romp
08. Sad Days, Lonely Nights
09. Walk With Me
10. Mellow Peaches
11. Come On And Go With Me
12. Crawling Kingsnake (Edit)

Musicians:

Dan Auerback: zang en gitaar
Patrick Carney: percussive
Eric Deaton: Bas
Kenny Brown: gitaar