© Rootsville.eu

The Honeyrunners (Can)
tiltle: Everything is on Fire
music: Alt-roots & americana
release: october 22, 2021
label: Gypsy Soul Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: The Honeyrunners

© Rootsville 2021


Het moet zijn dat er bij het Canadese roots label "Gyspy Soul Records" er iemand aan het roer staat met een neus voor fijne muziek, getuige de reeds bij ons gekende bands als "Bywater Call" en "Samanta Martin & Delta Sugar". Op 22 oktober verschijnt er het debuutalbum "Everything is on Fire" van de nieuwe en sterke formatie "The Honeyrunners".

Deze in Toronto verblijvende "The Honeyrunners" bestaan geschiedkundig uit een 4-piece band met frontman Dan Dwoskin, Guillermo Subauste, Conor Gaines en Lewis Spring maar kan naargelang de noden perfect worden uitgebreid naar een 11-mans formatie, wat klaarblijkelijk wel enige perspectieven biedt voor diegene die de volle 100% uit deze band wil halen, het moet uiteraard ook betaalbaar blijven. Ze brengen op dit album een mix van alternatieve Southern Roots en Americana waarbij liefhebbers van Brittany Howard en haar "Alabama Shakes" zeker en vast ook hun heil zullen vinden bij deze nieuwe roots sensatie.

Aan het album, waarvan "Ghosts" als single werd uitgebracht, werkten ook heel wat gast muzikanten mee waaronder we zeker Samantha Martin en James Robertson vermelden. Het album is een eigenheid van een band die de grenzen van zijn eigen unieke geluid verfijnt en daardoor een nieuw merk van Canadian Alternative Music brengt, getuige opener "Run & Hide".

Merendeel van de nummers is poetisch op te vatten en brengt daardoor een ietwat dromerig perspectief in beeld zoals bij "What Are You Scared Of ?". De soft-rock ballad "Wake Up" is daardoor één van mijn favoriete nummers. Op de uitgebrachte single "Ghosts" krijgen we de doordringende klankleur van Samantha Martin te horen, een nummers dat extra kleur krijgt door de blazerssectie bestaande uit Tom Moffett, Bruce Mackinnon en de tenor sax van Andrew Molligun.

Met de titeltrack "Everything Is On Fire" samen met "Mixtape" krijgen we een van de weinige nummers die ook een up-tempo ingeving kennen. "Cabin Fever" komt mede door de B3 van Micah Barnes bij de intro een beetje bombastisch over waarbij dit nummer zeker ook de rock liefhebbers zal kunnen bekoren, een nummer met enige tempo wisselingen in verweven. Het afsluitende "Those Eyes" catalogiseren we zo maar bij het akoestische gedeelte. Benieuwd wat het "Live" zal geven...

tracks:

01 Run & Hide (2:32)
02 What Are You Scared Of? (4:13)
03 Wake Up (2:36)
04 Ghosts (3:50)
05 Everything Is On Fire (3:38)
06 Honeymoon (4:06)
07 Mixtape (3:05)
08 Cabin Fever (3:38)
09 Those Eyes (2:17)