© Rootsville.eu

The Matthews Baartmans Conspiracy
tiltle: Distant Chatter
music: Americana
release date: 2021
label: Talking Elephants
info artist: The Matthews
Baartmans Conspiracy

© Rootsville 2021


Met deze "The Matthews Baartmans Conspiracy" vinden we 2 namen terug die ons in het verleden al deden genieten. Vooreerst is er Iain Matthews die in 1969 'Fairport Convention' verliet om zijn eigen 'Matthews Southern Comfort' op te richten. Sinds 2000 verblijft hij in Nederland en in 2020 bracht hij nog zijn album "The New Mine" uit. Zijn samenwerking met multi-instrumentalist en producer BJ Baartmans dateert al van 2003 waardoor er al mooie dingen kwamen uit voort te vloeien. Hun muziek is een mix van Folk en Americana en richt zich daardoor tot een wel breed publiek.

Onder de noemer "The Matthews Baartmans Conspiracy" brachten beiden juist het album "Distant Chatter" op de markt. Het album, met daarop 10 nummers, kan als het ultieme duo album worden beschreven doordat beide heren, zowel Iain al BJ zowel de vocals als alle instrumenten tot hun nemen. Wel te verstaan dat buiten de akoestische gitaar de rest van het instrumentarium zowat onder de supervising komt te liggen van BJ Baartmans. Uiteraard is het gevolg van dit alles een meer intiemer album geworden.

Zo zijn de nummers op deze "Distant Chatter" ook onderhevig aan het Corona gebeuren en de daarbij behorende lockdown. Opener is het jazzy "Sleepwalking" waarbij de instrumenten subtiel werden ingespeeld. Met het daaropvolgende "The Corner of Sad and Lonely" kan je de eenzaamheid zo goed als levendig inbeelden. Na het bluesy "Fourteen Months" krijgen we op "I've Gone Missing" een eerdere toets van folk, een nummer dat ook ergens de grenzen van het commerciële aftast.

Vanaf "Writing Off The Blues" voel je aan dat beiden zich ook meer en meer door de nare periode hebben gewerkt en zo de hoop als bij een "Tequila Sunrise" op het voorplan probeert te treden. Met "All That Glitters" zitten we evenwel terug midden in een folk era. Een flamenco gevoel werpt zich op bij de intro van "Low In The Water". Het afsluitende akoestische "Is This It" werpen Iain en BJ een licht op de terugkerende toekomst. "Distant Chatter" is een lekker luisterend album dat ondanks het minimale gebruik van elektrische instrumenten toch in hoofdzaak al akoestisch op je overkomt.

tracks:

01 Sleepwalking
02 The Corner of Sad and Lonely
03 Are You A Racist
04 Fourteen Months
05 I've Gone Missing
06 Writing off the Blues
07 All That Glitters
08 Here's Looking At You
09 Low In The Water
10 Is This It