© Rootsville.eu

The Reverend Shawn Amos (US)
tiltle: The Cause Of It All
music: Blues
release date: may 11, 2021
label: Put Together Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
distribution: Continental Record Services
info artist: The Reverend Shwan Amos

© Rootsville 2021


Na zijn "Blue Sky" uit 2020 laat "The Reverend" nu in 2021 een nieuw album op los met als titel "The Cause Of It All". Een minimalistisch opgenomen 10-tracks album waardoor de nood om "live" concerten steeds luider begint te klinken. Enkel met zijn Mississippi saxofoon, zijn howlin' voice en de begeleiding van de rauwe gitaarrifjes van mede-predikant "Doctor Roberts", die we uiteraard ook kennen van "The Broterhood", bevat deze "The Cause Of It All" negen vanonder het Corona stof gehaalde covers en een traditional met "Baby Please Don't Go".

Amos werd geboren in New York, New York. Hij is de jongste zoon van Famous Amos, , Wally Amos en de enige zoon van Shirlee Ellis (professioneel bekend als Shirl-ee May in het begin van de jaren zestig). Gedurende de kinderjaren en volwassenheid van Amos leed zijn moeder aan een schizoaffectieve stoornis en pleegde uiteindelijk zelfmoord in 2003. Het trauma van de gebeurtenis en de daaropvolgende ontdekking van haar vroege zangcarrière vormden de inspiratie voor zijn albumrelease in 2005 Thank You Shirl-ee May.

Samen met zijn "The Brotherhood" compagnon Rev. Doctor Roberts trok Amos dus de studio in om samen "The Reverend's" 4de studio album met "The Brotherhood" in te blikken. ‘The Cause of It All’ is de nieuwe uitgeklede collectie bluesklassiekers van The Reverend Shawn Amos, gesmeed in quarantaine met oude gitarist Chris "Doctor" Roberts. De conversaties tussen zijn howlin' voice en de rauwe gitaar van Chris "The Doctor" Roberts lopen als een rode draad doorheen het album.

Vanaf opener "Spoonful" dat Willie Dixon in 1960 uit zijn pen liet vloeien, over Lester Butler's huilende "Goin' To The Church" tot het swampy georienteerde "Still A Foll" van bluesman Muddy Water, het zijn allemaal covers die bij de bluesliefhebbers als earwoms in het geheugen staan gegrift. Na Dixon's "I'm Ready", waarop Roberts overschakeld op akoestische gitaar komen we uit bij de traditional "Baby, Please Don't Go".

Met het alomgekende "Hoochie Coochie Man" uit 1954 komen we met "Little Anna Mae", van diezelfde Muddy Waters" uit bij de outswinger van het album en zijn we ondanks deze grijsgedraaide klassiekers toch verheugd om terug in te kunnen leven bij de "recente" geschiedenis van de blues.

tracks:

01 Spoonful (Willie Dixon)
02 Goin’ To The Church (Lester Butler)
03 Still A Fool (Muddy Waters)
04 Color And Kind (Howlin’ Wolf)
05 Serves Me Right To Suffer (John Lee Hooker)
06 I’ m Ready (Willie Dixon)
07 Baby Please Don’ t Go (traditional) 3:10
08 Can’ t Hold Out Much Longer (Little Walter)
09 Hoochie Coochie Man (Muddy Waters)
10 Little Anna Mae (Muddy Waters)