© Rootsville.eu

The Secret Combination (NL)
tiltle: Finally
music: Americana - Country Rock
release: march 19, 2021
label: Coast To Coast
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: The Secret Combination

© Rootsville 2021


"The Secret Combination" is ontstaan in de nazomer van 2000 tijdens opnamesessies van singer/songwriter Jeff Mitchell in de Utrechtse Starsound Studio met muzikanten uit bands als Secret Sounds, City To City, Cash On Delivery, Het Goede Doel en Urban Dance Squad. Geheel in de traditie van bijvoorbeeld Motown en Sun Records worden vijftien tracks live en in 1 take opgenomen. Het resultaat is in 2001 te horen op het debuutalbum "Introducing…The Secret Combination". Het tweede album Code Of Mercy (2003) wordt op een meer eigentijdse methode opgenomen. Het accent is op de plaat verschoven van countryrock naar pop. De opnamen van de derde cd In The Heartland (2007) vinden plaats in de eigen Heartland Studio te Amsterdam. Ter promotie van dat album doet de band enkele exclusieve optredens in Nederland. Vanaf 2008 treedt de band op onder de naam The Combination.

Deze "Finally" is hun 5de album onder de noemer "The Secret Combination" en komt uit met de 20 jarige verjaardag van de groep. De cover is een kunstwerkje van bevriend kunstenaar Jeroen van Merwijk en maakt zo het album tot een waar kunstwerk en een streling voor oor en oog. Een dubbel album met in totaal 14 nummers die een midden zijn tussen American en Country-rock waarbij de klankkleur van Mitchel vergeleken kan worden als een donkere versie van die van Neil Young.

Openen doet dit album met het zwoel gebrachte, en rock gevormde, "Not A Day Goes By". Op "3 Minutes" krijgen we een funky toegeving. Over het algemeen krijgt de pop-rock de bovenhand op het album als te horen op "You Know and I Know". Met de mooie ballad "You Can Do Better" zit het eerste gedeelte er al op en tijd om van schijfje te veranderen.

Net als de 7 eerste nummers werden ook vervolgens de laatste 7 geschreven door singer-songwriter Jeff Mitchell. Het tweede gedeelte wordt aangezet met "Mr. Mailman", Americana van de puurste soort en dus niet te vergelijken met de versies van onder meer Ronnie Milsap en BJ Thomas. Het steverige werk komt er met het country-rock nummer "Considering You" en komt niet zo maar een Steve Earl in de gedachten voorbij zoemen. Nog een ietsje steviger is vervolgens "Ain't No Crime". Het afsluitende en psychedelisch "The Doors" getinte "Real Love" schets dan weer de affectie van deze "The Secret Combination" met hun muziek.

tracks:

tracks:

CD 1

01 Not A Day Goes By
02 3 Minutes
03 You Knwo and I Know
04 In The Still Of The Night
05 Room no.5
06 Everything By Now
07 You Can Do Better

CD 2

01 Mr. Mailman
02 A Trap To Tender
03 Considering You
04 Ain't No Crime
05 Rainy Day Parade
06 My Lovin' Right
07 Real Love

musicians:

Lead vocals: Jeff Mitchell
Drums: Toni Peroni
Bass & vocals: Chip Visser
Guitar: René van Barneveld
Pedalsteel: Johan (JJ) Jansen
Keyboards & vocals: Robin van Vliet