© Rootsville.eu

The Wallflowers (US)
tiltle: Exit Wounds
music: Folkrock
release date: 2021
label: New West Records
info artist:The Wallflowers
promotion: Integral Benelux Promo (Sjuul Kok)


© Rootsville 2021


Als zoon van de bekendere Dylan heb je logischer wijze een stapje voor wanneer je in de muziekscène komt te stappen. Een voordeel waar in 1990 Jacob Dylan dan ook dankbaar gebruikt kwam van te maken toen hij destijds samen met bassist Barrie Maguire, drummer Peter Yanowitz, toetsenist Rami Jaffee, en gitarist Tobi Miller deze "The Wallflowers" kwam op te richten. In 1992 brachten ze hun selftitled debuutalbum uit maar door al teveel conflicten kwam de band uit elkaar te vallen.

Met alleen Jakob Dylan en Rami Jaffee van de originele bezetting en nieuwelingen Michael Ward (gitaar), Mario Calire (drum), en Greg Richling (bas) bracht The Wallflowers in 1996 het album "Bringing Down the Horse" uit. Voor deze cd en de daarbij behorende singleontving de band in 1998 twee Grammy's. Nadat Rami Jaffee in 2008 de groep verliet begon Jakob Dylan aan een solocarrière Met in 2010 het album "Women & Country" als gevolg. Nu staan "The Wallflowers" er terug met het album "Exit Wounds".

De 10 nummers op het album zijn samengesteld met een hernieuwd zelfvertrouwen dat met de jaren komt en Jacoob's klankkleur is nog steeds gekleurd met diezelfde ruwheid. De stevigste nummers komen in de eerste helft, met het bluesy intro van "I Hear The Ocean (When I Wanna Hear Trains)" als ideaal voorbeeld. Jakob komt hier relaxed en comfortabel over. Jakob Dylan is nooit de meest vooraanstaande songwriter geweest, maar hij verkoopt zijn slechtste regels beter dan veel andere songsmids. En ondanks de onhandige titel, is een andere vroege versie die opvalt, "The Dive Bar in My Heart", met een gevoel van melancholie dat in jaren niet op een Wallflowers-plaat is gevonden.

"Maybe Your Heart's Not In It No More" fungeert als een mooie introductie op de plaat, maar het lijkt er ook op dat Jakob Dylan het meest inherent Bob Dylan-achtige nummer snel uit de weg wilde ruimen. Het is duidelijk dat Exit Wounds genoeg te bieden heeft.

tracks:

  1. Maybe Your Heart's Not In It No More
  2. Roots and Wings
  3. I Hear The Ocean( When I Wanna Hear Trains)
  4. The Dive Bar In My Heart
  5. Darlin' Hold On
  6. Move The River
  7. I'll Let YouDown (But Will Not Give you Up)
  8. Wrong End of the Spear
  9. Who's That Man Walking 'Round My Garden
  10. The Daylight Between Us