© Rootsville.eu

Tim Mayer (US)
tiltle: Keeper Of The Flame
music: Jazz
release date: June 04, 2021
label: D-Clef Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Tim Mayer

© Rootsville 2021


Jazzmuziek heeft Mayer over de hele wereld gebracht.
Boston, Hawaii, de Canarische Eilanden, Colombia, hij speelde ze allemaal en nog veel meer, en verspreidde het evangelie van jazz in elke aanloophaven. Momenteel is Mayer gevestigd in Xalapa, Mexico, nadat hij net zijn masteropleiding aan de Universidad Veracruzana heeft afgerond; dat weerhield hem er niet van om Keeper of the Flame op te nemen, zijn eerste album als leider sinds de met sterren bezaaide en veelgeprezen Resilience uit 2011.

Op Keeper of the Flame brengt Mayers octet zowel vurige vasthoudendheid als doordachte eruditie. De ritmesectie zet de toon voor het bereiken van deze verfijnde balans, met Owens en Whitaker vergezeld door Miki Hayama op piano. Mayer is te horen op zowel tenor- en sopraansaxofoons als op altfluit (op “Elusive”) Naast hem in de houtblazerssectie zijn Adam Rongo (altsax) en Tony Lustig (baritonsax). En de kleine maar machtige blazerssectie bestaat uit Anthony Stanco (trompet) en een oude Mayer-medewerker Michael Dease (trombone), die naast het spelen een compositie aan de sessie heeft bijgedragen, het intieme en weelderig gestructureerde 'Elusive'.

Keeper of the Flame gaat die uitdaging aan met een uitgebalanceerde set originelen, standaarden en eerbetoon aan enkele van Mayers helden, de bewaarders van de vlam van vorige generaties. Neem de opener "Big P", een deuntje geschreven door saxofonist Jimmy Heath voor zijn bass spelende oudere broer Percy. Whitakers spelen verankert het deuntje en eert, als zowel rijdend als contemplatief, de oudste broer van Heath, maar Mayer presenteert deze eigenlijk als een eerbetoon aan Jimmy, die Mayer leerde kennen en bevriend raakte voordat hij begin 2020 stierf. En slechts twee nummers later Mayer eert de verfijnde songwriting van Cedar Walton met een kijk op "Hand in Glove" van wijlen Jazz Messengers, een showcase voor de ritmesectie die de pianist, Hayama, natuurlijk voldoende tijd geeft. Dan is er de afsluiter, een vrolijke, barstende vertolking van McCoy Tyners anthemische 'Passion Dance', waarbij Mayer de echo's van Joe Henderson wakker schudt met zijn solo en het ensemble dat niets overlaat voor Tyners kenmerkende deuntje. De kijk van het octet op Coltrane's "Naima" is een ander verhaal. Mayer beschouwt zichzelf als saxofonist als een van de bewaarders van Coltrane's vlam, maar deze overstijgt zelfs dat meest nobele doel hier.

Terwijl Mayer en co. zijn innovators, ze zijn ook geworteld in de geschiedenis, en dat blijkt uit hun behandeling van een aantal normen, 'Bye Bye Blackbird' en 'Blame it on My Youth'. De eerste bevat Mayer, Whitaker en Owens als een intiem trio, waarbij Mayer de sopraansax opneemt, terwijl de laatste de zaken nog verder uit elkaar haalt - het is Mayer die zijn rokerige balladstem op tenor uitspreekt, deze keer alleen begeleid door Whitaker. Het is ongeveer net zo dichtbij en persoonlijk als Mayer hier komt, met de mogelijke uitzondering van zijn andere originele stuk, 'Blues by Four', dat Mayer een eerbetoon noemt aan 'de band van liefde en vriendschap die ik had mogen delen met twee verlichte wezens - zijn twee mopsjes als huisdier.

 

tracks:

  1. Big P (4:37) (Jimmy Heath)
  1. Bye Bye Blackbird (6:51) (Ray Henderson)
  1. Hand In Glove (6:27) (Cedar Walton)
  1. Blame It On My Youth (6:11) (Oscar Levant)
  1. Blues By Four (4:26) (Tim Mayer)
  1. Naima (4:41) (John Coltrane)
  1. Elusive (5:59) (Michael Dease)
  1. Get Organized (7:50) (Tim Mayer)

9. Passion Dance (6:28) (McCoy Tyner)