© Rootsville.eu

Tom Rodwell (UK)
tiltle: Wood & Waste
music: Blues
release date: october 22, 2021
label: Fireplace
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Tom Rodwell

© Rootsville 2021


Van oorsprong een Brit maar vandaag de dag wonende in Nieuw-Zeeland krijg je met Rodwellheropleving van bluesmuziek als een voertuig voor dans is soepel genoeg geweest om ritmes van spirituals en calypso te omarmen, en hij zag hoe hij acts als Otis Taylor, C.W. Stoneking en Leon Russell ondersteunde.Een parallelle carrière als sessiespeler heeft hem live en op record maanlicht gezien voor artiesten zo divers als Lonnie Holley, Robert Lamm en Don McGlashan, en heeft zich verdiept in een groot aantal avant-jazzprojecten.

Tekstueel slaat Tom de nagel op de kop op deze Wood & Waste. Veel van de nummers spreken in een nachtelijke warboel van dubbelzinnigheden en een stroom van bewustzijn. "Wood and Waste" is wat vroeger een cultplaat werd genoemd met een reeks warm anarchistische invloeden en versleten kwaliteiten die het handelsmerk van Tom Rodwell zijn. Zijn liedjes lijken op haveloze korte verhalen, in elkaar geflanste genres uit een alternatieve geschiedenis.

Het middelpunt van het album is "She Got Me Boiling", een juggernaut van psychedelische calypso gelast aan hersenloze riffs op kannibalisme die de Mighty Sparrow zouden doen blozen. Aangedreven door een baszware gitaarpuls en geanimeerde carnavalsdrums, is het een duivels onweerstaanbaar muziekstuk, net als de absurdistische freak-out Touch Me Like a Teddybear met één akkoord, met NZ gratis improvisatieberuchten Jeff Henderson en Chris O'Connor op trommels. Improvisatie is een belangrijk thema van Wood and Waste, waarbij vaak een skeletachtig idee verandert in een vlezig dansritme.

tracks:

1 Don't Be A Fugitive All Your Life
2 Keep On Knockin'
3 Plenty Time
4 Carry On
5 Touch Me Like A Teddybear
6 She Got Me Boiling
7 Small Town
8 Make Believe
9 Dead End Road