© Rootsville.eu

Tommy Castro (US)
tiltle: A Bluesman Came To Town
music: Blues
release date: september 17, 2021
label: Alligator Records
info artist: Tommy Castro


© Rootsville 2021


Eén van de helaasheid der dingen is dat de blues artiesten mede door Corona in eerste instantie in hun thuisland zoveel werk hebben dat een revival hier op Europese bodem nog een beetje moet worden uitgesteld. Dit is ook het geval voor de immer sympathieke Tommy Castro die op 17 september zijn blues oddesy "A Bluesman Came To Town" komt uit te brengen.

Tommy Castro maakt al opnames sinds het midden van de jaren negentig. Zijn populariteit werd gekenmerkt door het winnen van de Blues Music Award 2008 voor Entertainer of the Year. Eerlijkheidshalve moet ik vermelden dat mijn grootste bewondering uitging naar de tijd voor 2011 met op de sax de altijd aimabele Keith Crossan. In 2011 bracht Castro zijn band terug tot een vierkoppige eenheid genaamd de "Painkillers" met bassist Randy McDonald van de originele Tommy Castro Band, toetsenist James Pace en de originele Painkillers-drummer Byron Cage.


photo Tommy Castro © Rootsville

"The Devil You Know" uit 2013 werd opgenomen met deze line-up plus gastoptredens van Marcia Ball, Tab Benoit, Joe Bonamassa, The Holmes Brothers en Magic Dick. Zijn gitaarspel bllijft natuurlijk vurig met een hernieuwde scherpte. Ook zijn stem is en blijft nog atlijd gezegend met een soulvolle veelzijdigheid. Sinds 2009 verkaste Castro van "Blind Pig", met in 2008 een halte bij "Delta Groove", richting Alligator Records. Zijn vorige album "Killin' It Live" kwam uit in 2019. Een passage vroeger in België monde steeds uit in een optreden in onze vertrouwde maar helaas al jaren verdwenen bluesclub "The Borderline" waar de patron en Tommy steevast kwamen te eindigen als een dynamite duo. Zijn album "Live At The Filmore" uit 2000 staat bij mij nog steeds erg hoog genoteerd.

Nu is er dus het nieuwe album "A Bluesman Came To Town" maar de daarbij horende release tour beperkt zich helaas enkel tot de VS. Als producer werd er geopteerd voor Tom Hambridge. Zowel opener als de reprise is het nummer "Somewhere", eentje dat een link heeft met de duivel op de crossroads van Robert Johnson. Met "Child Don't Go" krijgen we dan een portie country rock 'n roll met aan Tommy's zijde de soulvolle Terri Odabi. Het is Tommy Castro niet als er niet een tearjerker relateerd nummer op zou staan en dat krijgen we met "You To Hold On To". "Hustle" is hoorn-aangedreven en onweerstaanbaar funky, voordat het de weg vrijmaakt voor "I Got Burned", dat komt Tommy ion het straatje van SRV. "Blues Prisoner" houdt je gevangen terwijl Castro de diepste emotie uit zijn Fender Strat perst in deze sublieme opsluiting. "Women, Drugs and Alcohol" dekt dan weer treffend de verleidingen van het leven op de weg met zijn vraatzuchtige levering en vasthoudendheid op straatniveau. “I Wanna Go Back Home” verdient een vermelding puur voor het betoverende saxofoonwerk, een sax die nu eens niet komt van Keith maar van Deanne Bogaert.

Tracks:

01 Somewhere
02 A Bluesman Came To Town
03 Child Don't Go
04 You To Hold On To
05 Hustle
06 I Got Burried
07 Blues Prisoner
08 I Caught A Break
09 Women, Drugs and Alcohol
10 Draw The Line
11 I Want To Go Back Home
12 Bring It Back
13 Somewhere (reprise)

musicians:

Tommy Castro: Guitar and Vocals
Tom Hambridge: Drums, Percussion and Background Vocals
Rob McNelley: Guitar
Tommy MacDonald: Bass
Kevin McKendree: Keyboards

guests:

Randy Mc Donald: Bass on “Somewhere (Reprise)”
Bowen Brown: Drums on “Somewhere (Reprise)”
Mike Emerson: Keyboards on “Child Don’t Go” and “Draw The Line”
Keith Crossan:  Saxes and horn arrangement on “Hustle”
Deanna Bogart: Saxes and horn arrangement on “I Want To Go Back Home”
Terri Odabi: Vocals on “Child Don’t Go”
Jimmy Hall: Harmonica on “Somewhere,” Background Vocals on “A Bluesman Came To Town”