© Rootsville.eu

Trainman Blues (Ir/Den)
tiltle: Shadows and Shapes
music: Blues
release date: march 25, 2021
label: Trainman Blues
booking: Bluesther Music Agency (Esther Menke)
info artist: Trainman Blues


© Rootsville 2021


Trainman Blues is een duoproject tussen de twee bluesbroers, de Ierse zanger en gitarist Richard Farrell en de Deense producer- bassist Laust 'Krudtmejer' Nielsen. Onze eerste kennismaking kwam er in 2018 met het uitbrengen van hun "selftitled" album. Een heerlijke combinatie van pre-war blues met een toets van rootsmuziek in verweven. In 2019 leerden we beiden dan wat beter kennen tijdens de EBC Challenge in Ponta Delgada (Azoren) waarnaast ze buiten hun deelname aan de wedstrijd ook een straatconcert ten beste gaven.

Ze zwierven door de straten van Kopenhagen, Denemarken, ontmoetten elkaar in de legendarische Mojo Blues Bar en begonnen eind 2016 samen te werken. Gebaseerd op het idee om meer dan een halve eeuw terug te gaan om muzikale inspiratie te zoeken, vermengd met huidige en persoonlijke songwriting en productie, hadden ze al snel hun debuutalbum klaar, dat goed werd ontvangen door critici en muziekliefhebbers, en eervol won een Deense Music Award Blues, voor "Best Album Of The Year 2018". In 2020 brachten ze de laatste hand aan hun vervolgalbum 'Shadows And Shapes', dat gepland staat voor release op 25 maart 2021. Een album vol blues en soul dat draait om het uiten van verhalen en gevoelens, vanuit een geleefd en gevoeld leven .

Deze "Shadows and Shapes" is dus de opvolger en verschilt wel van hun ol'school blues met de ingeving van een soulvolle moderne toets zoals je kan horen op het heerlijke "Spice Of Life". Voor deze opnamen kwamen enkele vooraanstaande Deense bluesnamen hun hulp aanbieden waaronder ook de voor ons bekende Peter Nande op de Mississippi Saxofoon.

De roots van de blues werd evenwel niet verwaarloosd zoals het op het machtige "I Cried". Op het album vinden we in het totaal 12 originals terug van de hand van Richard Farrell met arrangementen van zijn kompaan Laust 'Krudtmejer' Nielsen. Met opener "Losing My mind" diepen ze terug in het arsenaal van de muzikale roots van de blues. A little bit of soul op "Can't Keep On Running" met dank aan backing vocals van Cecilia Andersen. Heerlijk om luisteren is ook de rode draad van Kristian Jørgensen op de black & white keys en meer bepaald op de eigen grooves van een Wurlitzer".

Titeltrack "Shadows and Shapes" kan je catalogiseren onder onvervalste deep south blues net zoals "Troubled Mind" waarbij de ere aan namen als grootmeesters als Big Bill Broonzy en Leadbelly in stand wordt gehouden. De soul en grooves van de "Wurlitzer komen dan weer boven drijven op het heerlijk luisterende "I'm Fire". "Shadows and Shapes", een ode aan de pre-war blues met soms een schemering met wat inspirerende toetsen van heerlijke roots 'n soul.

tracks:

01. Losing My Time
02. Can't Keep On Running
03. Undivided Seer
04. Poor You
05. Better Everyday
06. Shadows and Shapes
07. Troubled Mind
08. I'm Fire
09. Sing Your Own Song
10. Spice of Life
11. I Cried
12. Find My Wings

musicians:

Richard Farrell (vocal/guitar)
Laust 'Krudtmejer' Nielsen (bass/guitar/organ/beats)
Ronni Boysen (guitar)
Rune Højmark (guitar)
Alain Apaloo (guitar)
Thomas Crawfurd (drums/percussion)
Lars Heiberg Andersen (drums)
Peter Nande (harp)
Kristian Jørgensen (organ/würlitzer)
Cecilia Andersen (backing vocals)