© Rootsville.eu

West Of Eden (SE)
tiltle: Taube
music: Folk
release date: 2021
label: West Of Music
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
West of Eden

© Rootsville 2021


"West of Eden" is de Zweedse folkrockband die het publiek in Zweden en daarbuiten al meer dan tien jaar in vervoering brengt met hun unieke geluid en briljante songwriting. Meesterlijk muzikaal vakmanschap gecombineerd met de buitengewone stem van zangeres Jenny Schaub en een diepe liefde voor de traditionele Keltische volksmuziek heeft hen een solide reputatie opgeleverd bij critici en fans over de hele wereld.

Als je naar een West of Eden concert gaat, zul je er versteld van staan hoe de band zich met gemak tussen intieme akoestische verhalen, traditionele deuntjes en aanstekelijke opzwepende folk-rock plaatst. Een werkelijk fantastische live band!In 2017 vierde West of Eden hun eerste twee decennia samen met de verzamelbox No Time Like the Past - een collectie met de single Twenty Years of Traveling en een nieuwe versie van het eerste zelfgeschreven nummer Where the Ivy is Growing. De jubileumtour bracht de band helemaal naar China en terug. Het gevolg was het in 2018 uitgebrachte album "Flat Earth Society".

Nu is er hun nieuwste album "Taube". Volgend jaar wordt West Of Eden 25! Al een kwart eeuw zingt de Zweedse band in het Engels en baant ze een eigen weg met goed gemaakte liedjes in de Keltische traditie. Ze hebben 11 veelgeprezen albums uitgebracht en toerden tot ver in China. Deze keer is het echter iets heel anders…..

Een van die ideeën die al snel uitgroeide tot een heel album, was om de Zweedse songwriter-legende Evert Taube te vertolken. Dus wie is Evert Taube, vraag je je misschien af? Nou, hij is als de Amerikaanse droom voor een Amerikaan. Legende is misschien echt een te klein woord. Geboren in 1890 in Gothenburg, de geboorteplaats van "West Of Eden", schreef hij in de 1e helft van de 20e eeuw tientallen evergreens. Door zijn reizen als zeeman over de hele wereld trok hij muzikale invloeden uit Ierland, Italië, Engeland, Zuid-Amerika, Azië en meer, en schreef geweldige, geweldige liedjes met geestige, pakkende en schattige teksten. Iedereen in West Of Eden kent hun Evert Taube uit het hoofd en Martins moeder groeide zelfs op in hetzelfde huis als Everts broer Gösta. Vaak zat ze bij Evert op schoot terwijl hij zijn familie en vrienden vermaakte met zijn nieuwste composities.

En er is geen midzomerfeest in Jenny's zomerhuis zonder dat iedereen rond de tafel "Calle Schewens Waltz" zingt en uitschreeuwt, voordat ze naar de kust gaan om te buigen voor "The Taube Rose", die Jenny's grootmoeder ooit in zijn eer. Het is dus een beetje een risico om zijn muziek over te nemen, maar "West Of Eden" heeft een nieuw en opwindend pad gekozen, waarbij ze hun liefde voor de Keltische muziektraditie gebruiken als een manier om de erfenis van Evert Taube nieuw leven in te blazen.