© Rootsville.eu

Zac Harmon (US)
tiltle: Long As I Got My Guitar
music: Blues
release date: october 01, 2021
label: Catfood Records
info artist: Zac Harmon


© Rootsville 2021


Altijd wel mooi om de Chicago blues met geïnfiltreerde soul van Zac Harmon te horen. Zac Harmon, geboren en getogen in Jackson, Mississippi, is een ware belichaming van de muziek die voortkwam uit de historische wijk Farish Street, de thuisbasis van blueslegende Elmore James. Gezien het feit dat Zac veel muziek in zijn huis, buurt en lokale cultuur heeft meegemaakt, is het niet verwonderlijk dat hij een bluesmuzikant is geworden. Zijn moeder speelde piano en zijn vader, de eerste door de stad geregistreerde zwarte apotheker, speelde mondharmonica en zorgde voor de behoeften van artiesten als Muddy Waters, B.B. King, Ike en Tina Turner, Albert King en Little Milton.

Harmon begon een solocarrière na eerst te hebben gewerkt als studiomuzikant en vervolgens als songwriter en producer. Hij werkte mee aan grote films, tv-shows en nationale commercials. Harmon schreef liedjes voor Troop, Karyn White, Evelyn "Champagne" King, Freddie Jackson, The Whispers, K-Ci & Jo en de O'Jays. Hij schreef en produceerde nummers voor de reggaeband, het voor een Grammy genomineerde album van Black Uhuru, Mystical Truth. Na het componeren en uitvoeren van bluesnummers voor een filmmuziek, begon Harmon met het opnemen van zijn eerste bluesproject, 2003's Live at Babe & Ricky's Inn. Meerdere prijzen later door The Blues Music Awards en anderen plus verschillende veelgeprezen albumreleases, Harmon's nieuwe Long As I Got My Guitar is een prima plaat, die laat zien waarom Harmon een van de sterkste live-artiesten van de Blues is geworden.

Het album werd geproduceerd door Grammy-winnaar Jim Gaines (Santana, Stevie Ray Vaughan, Journey.) "Long As I Got My Guitar" bevat tien nummers uitgevoerd in Harmons onnavolgbare funky, soul-blues-stijl. Gesteund door zijn vaste toergroep plus Catfood Record-eigenaar Bob Trenchard (bas), Richy Puga (drums), Johnny McGhee (gitaar), Dan Ferguson (keyboards) en SueAnn Carwell en Corey Lacey (achtergrondzang), werden de nummers mede geschreven door Harmon en Trenchard. Het nieuwe album is een vervolg op zijn Mississippi Bar BQ uit 2019, dat met lovende kritieken werd uitgebracht.

Op nummers als “Deal With The Devil” staat dDe gitaar van Harmon staat centraal en spuugt moeiteloos vurige licks uit. De zang van Harmon is een genot, soepeler en ronder dan menig blueszanger, en neigt meer naar het klassieke Stax-soulgeluid. De band houdt het arrangement luchtig en licht, met veel schuifelende percussie en momenten van nuance, waardoor het nummer een prachtig gepolijste glans krijgt. Trenchard is niet traag op bas, maar Harmon is ongetwijfeld de ster. "Crying Shame" verschuift het tempo een beetje en vertraagt ​​de dingen naar een heerlijk country-bluestempo versterkt door een accordeon. Een tearjerker van formaat.

"Ashes To The Wind" is een mooi voorbeeld, een opmerkelijk aangrijpend blues-soulnummer dat voorbij rolt met liefdevolle energie en schaduwen opwekt van de grote soul-mannen uit de jaren 60 en 70. Eerlijkheid en saamhorigheid geven dit hele album een warme uitstraling die altijd charmant is. "Soul Land" brengt meer een relaxte, jaren 80-stijl, die doet denken aan het werk van Stevie Wonder en op "Imagine A Prayer" schittert met keyboard vamps, gepassioneerde zang en harmonieën. De variëteit hier maakt deel uit van de aantrekkingskracht van dit album. In combinatie met fantastisch spel en openhartige levering, is er veel om van te genieten. As long as he got his guitar he has his soul...

tracks:

01. Deal With The Devil (3:49)
02. People Been Talking (3:49)
03. Crying Shame (4:10)
04. Soul Land (4:13)
05. Love For You Baby (3:23)
06. Long As I Got My Guitar (3:36)
07. Waiting To Be Free (3:57)
08. New Year's Day (4:36)
09. Imagine A Prayer (3:37)
10. Ashes To The Wind (5:00)