© Rootsville.eu

Yellow Blues
Festival Blues
Geel
(04-09-2021)
report & photo credits: Rootsville


info organisatie: Yellowtime
info band: The Nights - Rootbag - Sugar Queen - The Bluesbones

© Rootsville 2021


Ook in de tuin van Mevr. Greet Mannaerts komt de muziek weer tot leven na de Corona periode. Met "Yellow Blues" en "Easy Yellow" krijgen we hier een weekend dat netjes is opgedeeld in een dagje blues en een dagje jazz. Ook hier kunnen we dank zij de "Covid Safe" controle weer vrij ademen en herleven. Het is voor Rootsville toch al deze periode het 4de festival op rij waarbij het mondmasker aan de kant kan worden gelaten. Zaterdag is hier in Geel de typische blues dag met op de affiche 2 Belgische groepen en 2 Nederlandse, en zo maken we ons op voor "Yellow Blues", it's Yellowtime! met de 10de verjaardag editie die nu met een jaartje vertraging kan beginnen. De hoop van ons allen werd weerspiegelt in een tafereeltje op de zwemvijver...


een uitgestoken hand naar onze vrijheid

Met als opener "The Nights" krijgen we een bluesband uit de Kempen. Met deze "The Nights" wordt hier ook wel een stukje geschiedenis geschreven want zo goed als alle bandleden zijn al 40 jaar samen. Het is youngster Freddy Druyts die destijds zijn overleden vader op 16 jarige leeftijd kwam te vervangen die even uit de band springt. De rest van deze 'Old Timers' ;-) bestaat uit blues shouter Raf Meeuws, gitarist Joris Buyens, de ritme sectie met bassist Eddy Potters en drummer Eddy Laenen.

Niet zo maar een blues band die een setje met covers komen afwerken maar een vijftal dat ook heel wat eigen originals ten beste komt geven. Ze brengen ons rockin' blues met nummers als 'I Saw Her Coming In' en Rolling' maar hebben ook hun eigen arrangement op klassiekers als 'Hoochie Coochie Man' en 'Mary Had a Little Lamb' van SRV.

Ook voor Raf en de zijnen was get in de beginne een roestig klinkend weerzien, maar je zou voor minder. Met "Big Boss Men" en Muddy Water's zijn "Hoochie coochie Man" kwam het laatste stukje ijs hier dan te smelten en voelden de blues- en Yellowtime liefhebbers zich hier als een vis in het water op deze zonnige dag. Het begin van een stukje "Indian Summer" dat er zit aan te komen heeft dus duidelijk op iedereen een positieve werking. Met "Down At The Doctor's" en het alomgelende en rockende "Route 66" was er met deze "The Nights" de kop er af.

Na de Belgische band is het tijd voor een Nederlandse, en niet van de minsten. Een band met als frontman niemand minder dan guitarslinger Richard van Bergen. In 2014 kwam Richard samen met drummer Fokke de Jong en bassist Roelof Klijn deze "Rootbag" op te richten en brachten ze zo vrijwel onmiddellijk hun gelijknamig album uit. In 2017 verscheen hun tweede album “Walk On In” op het Belgische Naked label, en het was een voltreffer van formaat. Het trio weet prefect de sexy grooves van New Orleans met swampy rhythm & blues te combineren tot een Rootbag-style gumbo soup. Rauw, intens en groovy!

Met Richard van Bergen kan het muzikaal zo wat alle kanten uit en dit is uiteraard ook wat hem zo veelzijdig maakt. Hier staan met zijn "Rootbag" al waar we in de geschiedenis al een stukje verder staan wordt hier probleemloos voortgebracht met nummer als "When He Comes" en "Love Tells No Lies". Surfen op de waves van wat rock 'n roll is wat het allemaal zo aantrekkelijk maakt alsof Richard ons al zingend wil bijbrengen van "Give Me Your Heart" en zo sluit de volledige "hof" deze Richard van Bergen in de armen. Het is voor de muzikanten toch weer wat wennen zo op een groter podium.

Voor de 3de band blijven we bij onze noorderburen al was deze band bij hun ontstaan nog netjes opgedeeld met enkele van onze landgenoten toen nog onder de noemer "Sugar Queen & The Straight Blues Band". Vandaag gaat Michelle Denise aka "Sugar Queen" verder onder deze naam. Met eze "Sugar Queen" komt de rauwere Chicago Blues à la Koko Taylor te herleven hier in deze prachtige tuin. Verder bestaat de band nog uit Jean Raven (gitaar), Jan van Drunen (Hammond), Erwin Huigen (bass) en Lars Hoogland (drums), en speelden ze al op heel wat festivals hier in België.

Let's rumble met het up-tempo "I Got A Fever" en daarmee het Sugar Queen de menigte op "Yellow Blues" meteen op haar hand. Naast de stevige Cicago sound komt er ook een beetje West Coast om de hoek piepen. De Hammond grooves van Jan van Drunen dendert doorheen de tent en zo komen we uit bij "Get You Business Straight"' van Magic Sam. Met het funky "Big Leg Girl" en de ophitsende "Crab Boil Shuffle" zit ook Sugar Queen en haar genadigden bijna aan het einde van hun passage hier in Geel.

Als afsluiter pronken onze Belgische bluesrockers "The Bluesbones" op de affiche. Dit viertal met als zanger Nico De Cock, gitarist Stef Paglia, Edwin Risbourg op Hammond, en een ritme sectie bestaande uit Geert Boeckx op basgitaar en drummer Jens Roelandt hoeven in binnen- en buitenland al lang geen introductie meer. Met een rugzak vol prijzen zijn ook zij afgezakt naar Geel. In 2017 prijkten deze "The Bluesbones" hier, net als "Sugar Queen" ook al op de affiche. Stef Paglia zagen we vorige festivals dan nog met zijn trio op "Hookrock" en "Gevarenwinkel".

Duidelijk wat die hard fans van deze bluesrockers op "Yellow Blues" en dat zal hun zoektocht met "Find lme A Woman" enkel maar vergemakkelijken. Ook "The End" werd gebracht maar daar is het duidelijk nog wat te vroeg voor. Met "No Good For Me" voelt Geert Boeckx zich op zijn gitaar met de dikke snaren duidelijk in zijn sas. "Betrayel" is dan weerom een hoogstaand staaltje van eigen kunnen iets waar deze "Bluesbones" prat op gaan. Met "She's Got The Devil In Her" en "Cruisin'" sluiten we ook zo de eerste dag van deze editie af. Een editie die duidelijk nog wat Gevarenwinkels deed afzakken naar Geel, zelfs den Ivan van Zelzate Blues Happening tekende present. Eeen editie dat zijn 10de verjaardag viert en het succes aan hun zijde heeft. Tot morgen voor "Easy Yellow" met als headliner niemand minder dan Candy Dulfer...