© Rootsville.eu

Re'Any's
Going Up The Country
Bar Eduard Hove
(16-10-2021)
report & photo credits: Anja Cleemput


info club: Bar Eduard
info band: Re Any's

© Rootsville 2021


Omwille van de gezondheidstoestand van frontman Henny Vrienten is de afscheidstournee van "Doe Maar" jammer genoeg geannuleerd. Bij Bar Eduard wist uitbater Anthony Vandessel echter gitarist Jan Hendriks naar België te halen. Samen met zangeressen Rieany Janssen, Chantal Wessels, ex-Doe Maar Jan Hendriks en multi-instrumentalisten Sjaak Timmers en BJ Baartman stonden ze zaterdag op het podium in Hove met de try-out van “Re Any’s”.

Dertig jaar geleden besloten Ernst Jansz en Jan Hendriks, enkele jaren na hun Doe Maar avontuur, weer het podium op te gaan. Dit keer samen met zangeres Rieany Janssen. Na een paar succesvolle optredens deze zomer, hadden onze sympathieke Zuiderburen wederom Bar Eduard verkozen als lanceerplatform van hun nieuwe gemeenschappelijke muzikale project in het knusse gerestaureerde treinbuffet. Het zaaltje zat niet vol, maar dit bleek geen domper te zetten op hun virtuositeit en spelvreugde. Er waren zelfs enkele Hollandse intimi naar het verre België afgezakt om hun dierbare landgenoten persoonlijk aan te komen moedigen.

Het vijftal ging leverfris van start met de mooi blendende samenzang van de sierlijke dames, dressed in black: Rieany Janssen en de al even fraai ogende en gebekte Chantal Wessens. ‘He’s Fine’, 2 gitaren en een dartele mandoline onderstreepten het eeuwige adagio van “de een heeft een ander, en die ander heeft verdriet”. Een noodlottig thema dat er helaas voor de eeuwigheid zal zijn met een extra hart in het spel wanneer er 2 of één gebroken werden door het aan de overkant altijd groenere gras … Ook ‘Girl Crush’ handelde smachtend over deze on-onderdrukbare gevoelsmatige problematiek. Na deze toondichte hartenpijn kwam Dylans ‘I’ll Be Your Baby Tonight’ warm binnen walsen, voorzien van een gezellige countryfeel en alweer hemelse samenzang. Sjaak Timmers mocht zijn machtige vocale kwaliteiten volop demonstreren in het breekbaar gezongen ‘Hickory Wind’. Vervolgens kregen we met ‘Got My Name Changed Back’ wederom het relaas van relationele schipbreuk en ook in ‘Juanita’ was de melancholie troef.

‘Redesigning Women’ was een utopische benadering omtrent het herscheppen van de vrouw. Daarna genoten we op de huppelende tonen van de mandoline van onze twee deernes en hun toepasselijke ‘Honky Tonk Angels’. In een naar de keel grijpend ‘Man of Constant Sorrow’ waagde Sjaak Timmers zich aan een vocaal huzarenstukje filmmuziek. Daarna nog een lekkere brok romantiek met Patsy Cline haar ‘Walkin after midnight’ en set 1 werd smaakvol afgerond met de olijke mee klapper ‘My Soul got Wings’.

De esbattementen werden heropend met het flukse duet ‘Rosie the riveter’. Hierna mocht de lijzige bariton van BJ Baartmans zich laven aan ‘Angel of Montgommery’, een song van de betreurde John Prine, en hij deed dit huiveringwekkend mooi. Tearjerker ‘The One I love is Gone’ beklijfde onze zieltjes en het stemmige ‘Can’t let Go’ van de grote Lucinda Williams kreeg een heerlijke steelguitar mee.

Sjaak waagde zich met ‘The Pill’ aan een heuse truckersong. En dit, tot genoegen van de aanwezigen die al lang voor de bijl gegaan waren bij zoveel fraais dat dit vijftal op ons afvuurde… ‘Right in Time’ werd dan weer geleend van Tom Waits, met prachtig gitaarwerk van Jan Hendriks. Ook buiten Doe Maar blijft hij hoge toppen scheren in de nadagen van een reeds decennia durende carrière aan de top van de Nederpop.

We kregen nog een ontluisterende bekentenis in het pakkende ‘The Master Pretender’. ‘Happy Birthday’ ging over een verjaardag (die van Sjaak) die iedereen kennelijk klakkeloos vergeten was. Een weemoedige mandoline deed ook ‘The Lovesick Blues’ binnensijpelen in onze herfstige harten. In de finale kregen we nog de dancing versie van ‘Going Up the Country’ van Canned Heat en met dit verfrissende animo werd een vrolijke kers gezet op dit avondmenu. Dankzij de naturel en klasse van dit Nederlandse gelegenheidsquintet hebben we ons dat likkebaardend laten smaken.

A nice way to spend a Saturday night indeed, dank u Anthony en Bard Eduard voor deze exquise RE ANY’S !!!