© Rootsville.eu

The Blue Chevys (B)
tiltle: The Night Calls
music: Blues - Rhythm 'n Blues - Roots
release date: march 18, 2022
label: NAKED

info artist: The Blue Chevys

© Rootsville 2022


Dat het 30-jarig sprookje in 2019 met het uitbrengen van het album "Twice-Fifteen" nog niet aan een einde toe was kon je opmaken aan enthousiasme dat de bandleden nog steeds uitstraalden. Het was een publiek geheim dat "The Blue Chevys" aan totaal nieuw materiaal bezig waren en zo verschijnt op 18 maart wereldwijd het nieuwe album "The Night Calls" op het gerenommeerde platenlabel "NAKED". Een album met daarop 10 nieuwe nummers van de hand van Kris Bries en Frederic Martello.

Het verhaal van deze "The Blue Chevys" begon in 1989 op de schoolbanken van de plaatselijke middelbare school in Haacht. Daar beslisten toen de broers Frederic en Philippe Martello samen met Kris Bries om "The Blue Chevys" op te starten en meteen wierpen ze een nieuw licht op het toch soms vergrijsde blues imperium. Met dus al ruim meer dan 30 jaar op de teller behoren deze "The Blue Chevys" dus bij het zeldzame kransje ouderdomsdeken in de Belgische blues scène. Al moeten we toegeven dat het 5-jarig tijdperk van de naamsverandering in "Poplawsky" er is in meegerekend maar niettegenstaande toch een indrukwekkend parcours te noemen.

"The Blue Chevys", een band die meer dan gesmeerd loopt en op dit nieuwe album hun rock 'n roll en rhythm 'n blues samenbrengt op titeltrack "The Night Calls". Als muziekgroep tout court maakt de nacht uiteraard deel uit van hun bestaan. Iedere fan heeft zo zijn beeld van de band maar het mijne werd danig veranderd toen "The Blue Chevys" er een duo blazers kwam toe te voegen wat zelfs nog voor meer body kwam te zorgen, voor zover dat al mogelijk was. Voor mezelf toen het beeld van een complete bluesband wat resulteerde in de succesvolle EP "Turn It Back", en meteen zaten deze "The Blue Chevys" back on track.

Dat ze niet vies zijn om buiten de lijntjes te kleuren bewijzen ze hier met verve door op "Willow Tree" er enkele Tom Waits toestanden in op te nemen. Ook het daaropvolgende "Fun No More" zou indien je niet beter weet kunnen toeschrijven aan deze meesterlijke songsmid. Natuurlijk gaat simultaan bij een optreden van deze Chevy'kes een dosis fun en rock 'n roll gepaard en deze cocktail blijft behouden op het swingende "Thin Line".

Met enig Twang gevoel brengen ze vervolgens het country-noir getinte "Got That Feeling". De nummers "Leaving" en "Lonely People" dragen duidelijk het DNA van deze "The Blues Chevys" waarmee ze nogmaals bewijzen dat hun horizonten duidelijk verder liggen dan de blues. Ook op "Pick You Up" trekken ze alle registers open met de vraag of ze dit album hadden uitgebracht er geen onderbreking was geweest en zo het succes voor eeuwig blijvend was gegarandeerd. Afsluiten doen ze met "Cool Me Off" en dat is iets wat je letterlijk kan nemen na het beleven van een optreden van deze "The Blue Chevys", intens met diepe grooves...en ja dit is ook blues!

tracks:

01. The Night Calls
02. Willow Tree
03. Fun No More
04. Thin Line
05. Got That Feeling
06. Leaving
07. Lonely People
08. Pick You Up
09. Never Gone
10. Cool Me Off

musicians:

Kris Bries ( Vocals & Harp)
Frederic Martello (Lead Guitar & Backing Vocals)
Philippe Martello (Percussion)
Jean-Luc Cremens (Bass Guitar)
Sven Smekens (Rhythm Guitar)
Kim Vandeweyer (Trumpet)
Koen Desloovere (Sax)

special guests:

Jan Ursi: keys
Dirk Lekenne: lap steel