© Rootsville.eu

Tami Neilson (Can)
tiltle: Kingmaker
music: Vintage - Americana - Country
release date: 2022
label: Black Messa Records
promotion: Klanderman Promotion
info artist: Tami Neilson

© Rootsville 2022


Tami Neilson werd geboren in Canada maar leeft en werk voornamelijk in Nieuw-Zeeland. Sinds het begin van haar solo carrière heeft ze daar al talrijke prijzen mogen in ontvangst nemen. Prijzen waaronder 'Best Female Artist' tijdens de 'New Zealand Country Music Awards' gedurende 2010, 2011 en 2014. In 2008 bracht ze haar debuutalbum 'Red Dirt Angel' uit en haar in 2015 uitgebrachte 'Don't Be Afraid' behaalde meteen de eerste plaats op de 'New Zealand Music Charts'.

Mijn eerste kennismaking met Tami Neilson kwam er pas in 2018 door het uitbrengen van het album 'Sassafrass'. Meteen ook fan en zo was er enkel het concert hier in België bij 'Ripspique' te Lier. Daarna bracht ze in 2020 nog het album 'Chicaboom' uit. Tami bewandelt altijd wel een kronkelend pad waarbij het vintage aspect soms dat van country komt te overstijgen.

2022 brengt nu Tami's 5e album, Kingmaker. Opgenomen in Neil Finn's Roundhead Studios, Kingmaker was geboren uit de pandemie. Een moment waarop vrouwen het moeilijk hadden. Eerstelijnswerkers vechten voor mensenlevens. Essentiële dienstverleners. Onevenredig zwaar getroffen door verlof: een 'she-cession', noemden analisten het. Vrouwen zetten hun dromen en carrière in de wacht om voor hun gezin en thuisschoolkinderen te zorgen. Zij online gemobiliseerd om huiselijk geweld en systemische ongelijkheden onder de aandacht te brengen. Ze marcheerden door de straten voor de levens van George Floyd, Ahmaud Arbery en Breonna Taylor, en de overblijfselen van meer dan 1.700 inheemse kinderen gevonden in massagraven van voormalige residentiële scholen in Canada.

Tami stelt genderrollen en verwachtingen van vrouwen in de samenleving in vraag. Ze werpt een licht op vrouwenhaat en seksueel wangedrag dat de muziekindustrie doordringt. Voordat ze te groot zijn om te zien... Ze zingt van de onderschatting van vrouwen, van hun kracht, macht, felheid en veerkracht in het licht van structurele, en culturele belemmeringen voor hun volledige deelname aan de samenleving. Verdriet staat centraal in dit verhaal. Daar is het verdriet van het verlies. Na het vinden van een werkband van haar vader Ron Neilson van muziek voor een onvoltooid nummer, schreef Tami de tekst die "I Can Forget" voltooide - een lied over zijn onverwacht door verdriet gegrepen.

Dit thema zet zich voort in Tami's duet met Willie Nelson op "Beyond the Stars". Er is ook het verdriet dat gepaard gaat met het besef dat de muziek die in je bloed stroomt besmet en giftig is voor vrouwen en mensen van kleur. Tami's verhaal staat centraal in dit feministische wandtapijt. "King of Country Music" onthult haar countrymuziek afstamming: zingen met Queen of Country-muziek Kitty Wells op 10-jarige leeftijd, touren met haar familie, uitglijden demotapes in waszakken van sterren. In tegenstelling tot de mannelijke sterren die hun positie hebben geërfd omdat ze wit zijn mannen in een systeem gebouwd door en voor blanke mannen, dit nummer gaat in op de uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd om hun plaats in de branche.


tracks:

01 Kingmaker
02 Careless Woman
03 Baby, You're A Gun
04 King Of Country Music
05 Beyond The Stars feat. Willie Nelson
06 Green Peaches
07 Mama's Talkin
08 I Can Forget
09 The Grudge
10 Ain't My Job