© Rootsville.eu

Alex 'Apolo' Alaya (PR)
tiltle: Bàmbula
music: Jazz
release date: february 11, 2022
label: Truth Revolution Records
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Alex 'Apolo' Alaya

© Rootsville 2022


Bámbula is een opmerkelijke viering van Alex 'Apolo' Alaya zijn Afro-Puerto Ricaanse cultuur, een herkauwing over identiteit en een ontroerend eerbetoon aan zijn overleden moeder en grootmoeder. In de loop van zeven originele composities en één nieuwe verbeelding, combineert de in San Juan geboren artiest op kunstzinnige wijze Afro-Caribische stijlen met jazztaal, waardoor een indrukwekkend en indrukwekkend muzikaal statement wordt gemaakt.

Hoewel Bámbula misschien zijn eerste formele introductie als leider is, heeft Ayala zich gevestigd als een veelgevraagde en onderscheidende artiest in de Latin Music- en Jazz-muziekcircuits van New York City. Zijn indrukwekkende cv bevat prestatiecredits met gerenommeerde Latin-muziekreuzen zoals Gilberto SantaRosa, Roberto Rohena, Richie Ray & Bobby Cruz, Spanish Harlem Orchestra, Mambo Legends Orchestra, Paoli Mejias, Ralph Irrizary, Giovanni Hidalgo, Edsel Gomez en vele, vele anderen . Momenteel speelt hij met het Antonio Hart Quartet, Mike Eckroth Latin Jazz Quartet, Trombeatz, Flavio Silva's Break Free, en is hij de muzikaal leider van Los Pleneros de la 21.

De titel Bámbula betekent "de herinnering aan een vergeten plek". Ayala deelt dat het Kikongo-woord (Bantu-taal) "de handeling is van het opnieuw herinneren wie je bent als persoon, het aanboren van het collectieve onbewuste. De Bámbula is het oudst bekende ritme van het Bomba-complex.” Bomba is de oudste en puurste muzikale kunstvorm van Puerto Rico. “Bomba is de muziek die onze Afrikaanse voorouders meenamen naar Amerika. Het is de meest authentieke uitdrukking van Puerto Ricaanse Blackness, "reflecteert hij. Elk nummer op Ayala's debuut heeft een doel en elk nummer is een eerbetoon en eerbetoon aan deze voorouders, en in het bijzonder aan zijn overleden moeder en grootmoeder. Voor de gelegenheid wendde de bandleider zich tot de rijke Puerto Ricaanse diaspora in New York City, met een indrukwekkende crew van getalenteerde muzikanten. De volmaakte improvisator en instrumentalist Ivan Renta toont een pakkende lyriek en ritmische controle als de belangrijkste melodische stem, ondersteund door de krachtige drums en percussie van Fernando García en Nelson Mateo Gonzalez.

tracks:

1. Bámbula (To My Ancestors) – 6:10
2. Jíbaro Negro – 7:57
3. Bozales – 7:38
4. Café y Bomba Eh (feat. Anna Louise Andersson) – 8:22
5. Matriarca (For Esther Pastrana Audaín) – 7:23
6. Agosto – 6:51
7. Ma, Bendición (For Cirita Berrios Pastrana) – 6:06
8. Las Caras Lindas – 9:45