© Rootsville.eu

Alpacas Collective (B)
tiltle: Seven Wisdoms of Plutonia
music: Jazz Funk - Afro Beat - Latin Boogaloo
release date: april 2022
label: Catalpas Records
info artist: Alpacas Collective

© Rootsville 2022


Met hun debuut 'Seven Wisdoms Of Plutonia' reizen de acht leden uit de Leuvense regio van dit 'Alpacas Collective' zowat de muzikale wereld rond. Van Afrobeat over Jazz Funk en met ook wat Latin fever leveren ze met hun debuutalbum een meer dan dansbare jazz plaat af. Met hun titeltrack 'Seven Wisdoms of Plutonia' bereiken ze een heel breed spectrum van jazz liefhebbers en doet hun titeltrack ons denken aan het Brits collectief 'Colman Brothers'. 'Alpacas Collective' versterkt zo ook de Belgische aanwezigheid in de dansbare jazz en funk grooves met groepen als Sam Vloemans' 'Cargo Mas' en 'Echoes of Zoo'.

Opener 'Flugzeug String Machine' brengt ons al meteen naar de oostelijke zijde van onze aarbol en brengt ons naast de sitarklanken ook de inhoudende blazerssectie ook een uiterst subtiel huwelijk tussen de bongo's en bassgrooves. Ook op het daaropvolgende 'Stranger To Myself' komen in ons visueel spectrum namen als Mongo Santamaria en Tito Puente opdoemen. Afro beats waarbij je de drang om je op de dansvloer te begeven nog moeilijk kan intomen.

De inspiratie voor de nummers kwamen er ook door de sci-fi beleving in het boek 'Plutonia' van de Russische schrijver Vladimir Obruchev maar ook met een duidelijke link naar een iconische naam als jazz gigant Sun Ra. Al even tot de verbeelding sprekend zijn de misschien wel poetische woorden op 'Bernissart' geleverd door 'Miki Mac' die pas overstemd worden door de inbreng van de psychedelische grooves door de keys.

De uit Ethiopië afkomtstige Miki Mac levert ook op 'Mehal Sefari' het gevoel dat de Afrikaanse jazz ons komt te bezorgen incluis de in zijn klankleur huisende klaagzang. Op 'Tilahun' is het een rollercoaster tussen de baslijn, de wha wah klanken en de vibrafoon van Jasper Vandervorst. Funk is het hoofdbestandsdeel op het afsluitende 'The Chase' en bevinden we ons zo terug in het acid-jazz era. Misschien toch maar eens doorgeven aan 'De Knoet' in Aarschot voor hun jazz weekend na een herhalende présence met de Duitse formatie 'Nighthawks van Dal Martino en trompettist Reiner Winterschladen.

Voor de inspiratie van hun naam lieten ze hun vrije expressie de overhand nemen. De artwork komt van Leuvense kunstenaar Luis Lambrechts en het album werd gemixt en geproducet door Frederik Kühn, de mastering was in handen van Frederik Dejongh van Jerboa Mastering. Op 29 oktober treden ze aan op 'Roots in de Herfst' te Aarschot en tegen die tijd zal ook de vinyl versie van dit hebbeding beschikbaar zijn, so let's move to this grooves...

tracks:

01 Flugzeug String Machine
02 Stranger To Myself
03 Seven Windows of Plutonia
04 Bernissart
05 Mehal Sefari
06 Tihalun
07 The Chase