© Rootsville.eu

Ben Markley Big Band ft.Ari Hoenig (US)
tiltle: Ari's Fun House
music: Jazz
release date: april 15, 2022
label: OA2
promotion: Lydia Liebman Promotions (Bari Bossis)
info artist:
Ben Markley

© Rootsville 2022


Ben Markley is pianist, arrangeur en leider van de Ben Markley Big Band, een gedurfd ensemble dat bekend staat om hun creatieve kijk op geliefde moderne en hedendaagse jazzklassiekers. Vers van de hielen van Clockwise: The Music of Cedar Walton, pakt Markley zijn meest ambitieuze project tot nu toe aan: Ari's Funhouse, een bigbandalbum met de muziek van drummer Ari Hoenig, met Hoenig zelf in de drumstoel.

De start van dit project begon voorafgaand aan de start van het arrangeerproces. Het begon met een kans. In 2019 stonden Markley en Hoenig gepland om samen op te treden op het Tarleton Jazz Festival in Tarleton, TX. Toen Markley de muziek van Hoenig begon te leren als voorbereiding op deze uitvoering, begon hij een diepte van melodicisme en harmonisch genie op te merken die gepaard gingen met de duidelijke ritmische schittering die terecht wordt geassocieerd met Hoenigs muziek. Een paar maanden na hun gezamenlijke optreden op dat festival kreeg Hoenig een telefoontje van Markley met de vraag of hij wat van zijn muziek kon arrangeren, waar Hoenig blij mee instemde.

De arrangementen en samenwerkingsprocessen op Ari's Funhouse zijn nauw met elkaar verweven. Markley herkende onmiddellijk de unieke compositorische stem die Hoenig bezit, en probeerde de stem van Hoenig te behouden als de bepalende auteursstijl gedurende de arrangementen. Om dit voor elkaar te krijgen, moest Markley echter goed vertrouwd raken met het vocabulaire van Hoenig, zowel als componist als als uitvoerder. Om dit te doen, begon Markley Hoenigs solo's te transcriberen en speelde hij maandenlang met de originele opnames, totdat het vocabulaire was geïnternaliseerd. Hoewel dit alleen al de arrangementen voor succes zou hebben gemaakt, probeerde Markley deze muziek zo authentiek mogelijk te maken voor de stem van Hoenig, en dus begonnen de twee een regelmatige correspondentie.

Het openingsnummer op het album is Markley's arrangement van "Birdless", een concept dat de toon voor het album zet en een stuk dat Markley's arrangeervaardigheden laat zien die veel verder gaan dan de vaardigheden die typisch vereist zijn voor een bigband-arrangeur. Met solo's van saxofonist Wil Swindler, gitarist Steve Kovalcheck en Markley en Hoening zelf, schommelt dit nummer tussen normatieve en onregelmatige fraselengtes en meters. Bovendien wordt de solo van Hoenig omlijst door ensemble-interjecties en hoornsoli's, waardoor een dramatische en interactieve solistische dialoog ontstaat. In het midden van de trackvolgorde van het album staat "Bert's Playhouse", een stuk dat begint in een tweede regel met een basfunctie van Evan Gregor en in de loop van de tijd evolueert tot een ingewikkeld werk van solo's en contrapuntisch vakmanschap. Met behulp van een schrijfapparaat dat Markley beschrijft als 'ritmische haken', wordt de kaart verenigd door deze thematische oriëntatiepunten, gebaseerd op Hoenigs vocabulaire, die een kader vormen waardoor hij de band begeleidt. Krachtig bevat deze kaart ook een zich voortdurend ontwikkelende solosectie waarover Wil Swindler meesterlijk presteert. Beginnend bij een twee-akkoorden vamp, dalend naar een duo-textuur van saxofoon en piano, en dan stijgend naar een grandioze climax, wordt dit door Markley beschreven als "een van de beste solo's op de plaat."

De tweede helft van het album gaat verder met Markley's arrangement van "Arrows and Loops", een van Hoenings beroemdste composities. Dit stuk speelt zich af in 11/8 en is een hoogstandje voor solisten dat het vermogen van de ritmesectie benadrukt om de muziek te vergrendelen en naar een groot aantal plaatsen te brengen. Ten slotte wordt het album afgesloten met 'Green Spleen', een contrafeit dat Hoening componeerde voor 'Green Chimneys' van Thelonious Monk. Beschreven door Markley als een "ruig, elektrisch aangedreven feest", en door Hoenig tijdens repetities als "een dronken feest". Gebruikmakend van een mix van geschreven delen, collectief geïmproviseerde kakofone elementen en tempowisselingen van het soort dat Hoenig gebruikt in zijn kleine groepsuitvoeringen, is "Green Spleen" een van de meest geschikte afsluiters voor een album en ensemble van zo'n ambitieus soort.

Een project dat zo gedurfd is, staat zeker niet op zichzelf, en naast Markley en Hoenig was de line-up van muzikanten in de bigband geweldig. Op trompetten: Peter Olstad, Greg Gisbert, Dan Jonas en Alan Hood. Op trombones: Adam Bartczak, Paul McKee, Rob Borger en Jon Gauer. Op saxofoons: Wil Swindler (a.s., sop., fl.), Scott Turpen (a.s.), Peter Sommer (t.s.), John Gunther (t.s.) en Sam Williams (bari). Naast de headliners bestaat de ritmesectie uit gitarist Steve Kovalcheck en bassist Evan Gregor. De vaardigheid en toewijding van dit personeel is opmerkelijk en werd door Hoenig zelf geprezen. "Ik had geen idee wat een happening-scene in Denver was voor jazz", zegt Hoenig. "Er zijn daar zoveel slechte katten van alle verschillende generaties. Ben profiteerde echt van deze scene in Denver tijdens het samenstellen van deze droomband.”


tracks:

  1. Birdless (9:49)
  2. Lyric (8:19)
  3. Lines of Oppression (9:46)
  4. Bert’s Playground (9:38)
  5. For Tracy (8:09)
  6. Arrows and Loops (10:21)
  7. Green Spleen (9:20