© Rootsville.eu

Billy Truitt (US)
tiltle: Abstract Truth
music: Blues - Roots
release date: october 07, 2022
label: JT Dreamwave Music
info artist: Billy Truitt
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2022


Billy Truitt, geboren in het zuiden van Idaho, begon zijn toercarrière bij Jack Ely en de Kingsmen van "Louie Louie" en werd geproduceerd door de legendarische Bert Burns van Bang Records. Uncle Sam belde een paar jaar later en na een tournee door het zonnige Zuidoost-Azië keerde Billy terug en voegde zich bij Crescendo-opnameartiesten. Foremost Authority werd de populaire noordwestelijke band Easy Chair, die in de line-ups stond met veel van de nationale en internationale touring-acts van de jaren '70 .

Op dit nieuwe album 'Abstract Truth' springt een naam als Jimmy Carpenter toch even uit de band maar ook de andere zes muzikanten maken dat dit een meer dan aangename trip is geworden. Zo openen ze bijzonder swingend met 'Who's Been Trying' en komen de honk grooves van Jimmy's saxofoon duidelijk door naet als de Zydeco klanken van Bliily's accordion. Truitt verzorgt het leeuwendeel van het album, schrijft het merendeel van de nummers en levert ook zang, piano, Hammond-orgel, accordeon en akoestische en elektrische gitaren. Al Elk speelt gitaar, lapsteel, mondharmonica en verzorgt de vox op "Hobo Flatts". Chris Tofield (elektrische gitaar), Jimmy Carpenter (tenor- en baritonsax), Justin Truitt (drums en percussie) en Mike Seifrit (bas), ronden de ritmesectie af. Steve Eaton zingt 'Life Just Like Art' en Rob Edwards speelt basgitaar op 'Waymore Blues'. Op 'Waymore Blues' (W.Jennings) en True (J.Booker) gaan de creditqs dus naar Billy Truitt al kreeg hij voor 'Hobo Flatts' een beetje hulp van mutli instrumentalist Al Ek.

Op 'Truth Come Home' komen de zuiderse roots van Billy duidelijk in de spotlights te staan. Het 'Waymore Blues' van Waylon Jennings wordt hier duidelijk instrumentaal veel rijker door de versie van Billy Truitt daar waar ze met 'True' een heerlijke ballad uit de hoed toveren, eentje dat zo uit een echte jule joint komt, incluis de barrelhouse keys. Heerlijk zijn ook de gitaar rifjes van Al Elk alsof een Montoya hier ook meespeelt.

Gespeend door wat reggea ritmes kan je van 'Salvation or Hell and Famous Potatoes' meteen een floorfiller maken en zo spreken we van deze 'Abstract Truth' van een grote diversiteit zeker wanneer ze met 'Life Like Art' het New Orleans komen te bezoeken. Counrty en gospel gewijs nemen ze afscheid met 'Preacher Stole My Angel' met absolute outswinger het jazzy getinte 'Ragtime Eastern Cowboy ' als instrumentaaltje.

tracks:

1. Who's Been Trying
2. No Light Blues
3. Truth Come Home
4. Waymore Blues
5. True
6. Salvation or Hell and Famous Potatoes
7. Life Like Art
8. Hobo Flatts
9. Preacher Stole My Angel
10. Ragtime Eastern Cowboy