© Rootsville.eu

Black Cat Biscuit (B)
tiltle: The Way It Is
music: Blues
release date: may 13, 2022
label: NAKED

info artist: Black Cat Biscuit

© Rootsville 2022


Mijn eerste kennismaking met "Black Cat Biscuit" was er eentje op Hookrock 2018. Met een mix van blues en West Coast swing wisten ze me toen wel te bekoren al was het eerste moment die blanke Gretsch die opviel. 2015 was het jaar dat deze band boven de doopvont werd gehouden. Stilaan hebben die van "Black Cat Biscuit" ook het blues landschap in de Lage Landen weten te veroveren.

In 2019 brachten ze hun debuutplaat "That's How The Cookie Crumble" uit, een obligaat iets om zich zo te kunnen bewapenen voor de Belgische en uiteraard ook de "Europese Blues Challenge". Door het winnen van de Belgische editie van de "Blues Challenge" was hun ticket voor de "EBC" op de Azoren een feit. Mede ook door toedoen van "Naked" man Winne Pennickx wist ik samen met een kleine groep blues liefhebbers ook zo ons ticket richting "Azoren" te bemachtigen als steun voor deze "Black Cat Biscuit", ja, een mens kan soms zotte dingen doen.

Een trip richting Azoren en bijna 30 concertverslagen later begeven we ons op vrijdag 13 mei richting "Move2Blues" om er de release party mee te beleven van hun nieuwste album "The Way It Is". Hun vorig album werd gerealiseerd door de samenwerking met "Rootshouse" van PC Cuyvers en ook het technisch advies van nog 2 andere klasbakken JB Biesmans en 'Bird' Stevens.

Opgaand in het soms, ook vergankelijk succes van ons kleine blueslandschap verhuisden ze voor deze "The Way It Is" richting "The Yellow Tape" met als producer ditmaal Tim De Graeve aks Tiny Legs Tim. In de aanloop van dit album dat wel een tijdje op zich liet wachten werd Stanley Patty voor de iets meer bluesy guitarslinger Raffe Claes die zijn plaats in de scène wist te veroveren mede door de Leuvense bluesband "Tensfield".

Het 12 nummers tellende album kreeg een 'Black Cat Biscuit' change-over doordat het album analoog werd opgenomen. 'Live' hebben ze tijdens de jaren ook een stapje voorwaarts gezet en diegene die ze de laatste maanden hebben kunnen zien kennen de nummers dan ook al. Nummers als het swingende "Two Seconds Man" meer ook "Wheels" en het aan Walter Padua aka Dr. Boogie opgedragen ""Dr. Boogie" en zo zijn ze dan hopelijk verzekerd van een release concert bij "Classic 21".

Openen doen ze met het de al even swingende titeltrack "The Way It Is". Prominent aanwezig is het harpwerk van Mark Sepanski. Met "Let The Blues Heal You" zoeken ze de zwaarder blues op zoals we die kennen bij Jimmie Wood en zijn "Imperial Crowns". Met "Say Hello To Godot" bewandelen ze de paden van de West Coast blues, iets wat hun het beste ligt, zowel live als op plaat. Ook een footstompin' bluesje is aanwezig in de vorm van "What You Say". Een van hun "live" eigenschap zijn de gemeenschappelijke hollers wat de nodige ambi weet te brengen, op een digitaal schijfje is het wat minder van toepassing. Benieuwd wat het vanavond zal geven met hun Black Cat Biscuit shuffles.

tracks:

01. The Way It Is
02. Let The Blues Heal You
03. Say Hello To Godot
04. Dr Boogie
05. What You Say
06. Heart Is Burning
07. Madame Zola
08. Mean Is Just An Average
09. What Goes Around Comes Around
10. Wheels
11. Don’t Need Your Love No More
12. Two Seconds Man

musicians:

Bart “Yasser” Arnauts
Jeff “Junior” Gijbels

Mark “Mr Mark” Sepanski
Patrick “P. Daddy” Indestege
Raffe Claes