© Rootsville.eu

Black Market III (US)
tiltle: Soul Survivor
music: Blues - Soul - Amarican Roots
release date: 2022
label: Double Barrell Records
info artist: Black Market III


© Rootsville 2021


De formatie 'Black Market III' kennen we al lang zelfs van toen ze nog de 'Mississippi Mudsharks' waren, de band die in 1992 leven werd ingeblazen door Scotti Blinn en Tom Essa.  Later verkorte de naam gewoon naar 'Mississippi Mud' met zelfs een highlight als voorprogramma van 'Dr John' in het Rivierenhof te Deurne. Een moment ook waarop Scottie Blinn en Roxanne Coverdale (Roxy voor de vrienden) op voodoo wijze de zegen kregen van John Rebennack Jr. aka Dr. John (1941-2019).

In 2011 werd dan het ontstaan van 'Black Market III' bezegeld en toerden Roxy en Scottie zo doorheen Europa met wisselende drummers. In 2013 kwam dan eerst 'Songs That Shake The Cage' uit welke enkel in download versie te verkrijgen was. Dan was er hun smaakmakend album 'Black Roses' (2013). Volgden ook nog 'Vanarchy Live' (2015) en de Led Zeppelin tribute 'Black Country' (2016). In 2018 volgde er 'Dashboard Jesus', een mix van originals en covers zoals deze van de traditionals 'House of The Rising Sun' en 'O' Mary Don't You Weep'. Een periode ook met weerom wisselende drummers zoals de excentrieke 'Rhythm Turner' en zelfs Scottie's zoon Jackson 'Naisu' Blinn. De interesse deinde hier in België wat verder weg en als klap op de vuurpijl kwam er dan ook nog eens 'Corona'.

Nu kunnen ze terug naar Europa overwaaien met een nieuwe tour, de 'Soul Survivor Tour' naar anologie met het nieuwe album 'Soul Survivor. Een album dat haaks tegenover hun 'Live' concerten staat doordat er hier enkel wordt opgetreden als trio.

'Soul Survivo' is daarentegen een vol album te noemen door medewerking van een blazers sectie aka The Helix Horns. Ook enkel special guests zijn te horen op de black & white keys. Zo penen ze hier bijzonder soulvol en funky met 'I Wish Your Love Was True'. Mede door de volledige orkestratie kont de klankkleur van Roxanne beter in de spotlights te staan. Net als de opener is ook 'Trouble With My Lover' van de hand van Roxanne Coverdale.

Iets totaal anders is de bewerking van Tom Waits zijn 'Hoist That Rag' maar doordat het anders is wekt het ook de spirit van Tom Waits op. Net als de titeltrack is de ballad 'Rosalee' weerom van Roxanne. Prachtig om luisteren is de soulballad 'Blue Eyed Angel' waarbij de credits gaan naar....ja, Roxanne en daardoor bewijst ze dat ze een uitstekend songwriter is geworden. Een nummer waarbij ze vocaal de hulp krijgt van Joey Harris en vergezeld is van een prachtige sax solo door Ed Croft.

Aardig om luisteren is ook hun versie van 'Down in Mexico' waarna er wordt afgesloten met 'The Man Who Sold The World' van David Bowie. Best aardig album deze 'Soul Survivor' en misschien het overwegen waard om hier enkele blazers in te huren voor de Europese tour.


tracks:

01 I Wish Your Love Was True
02 Trouble With My Lover
03 Hoist That Rag
04 Rosalee
05 Soul Survivor
06 Alone Again
07 Blue Eyed Angel (Jill's Song)
08 Walk On Fire
09 Down In Mexico
10 The Man Who Sold The World