© Rootsville.eu

Boris McCutcheon (UK)
tiltle: Pochet Hang Glider
music: Americana - Folk
release date: march 25, 2022
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: Boris McCutheon

© Rootsville 2022


"Pocket Hang Glider" is in elk opzicht een eenzaam project. Er waren geen andere spelers werkzaam op dit album. Het is puur geconcentreerde Boris. Kan je het aan? U zult merken, geen verrassing, dat u meer dan kunt. McCutcheon zal dit nieuwe album in Nederland en de EU debuteren en voor het eerst live optredens aanbieden aan het Nederlandse publiek tijdens de HOTH Brothers-tour. Dit is een speciaal moment in de carrière van McCutcheon, zijn eerste echt uitgeklede authentieke, intieme set liedjes, die zijn poëtische lyriek benadrukken.

Op geen enkel ander moment in zijn twee decennia van touren in Nederland heeft hij een strikt doe-het-zelf solo-album uitgebracht vol met zijn eigen liedjes. Door zijn HOTH Brothers-sets met Bard Edrington V te weven en hun fenomenale zangeres en bassist Sarah Ferrell te introduceren, krijgen fans ook wat solo Boris. Pocket Hang Glider werd opgenomen, gemixt en geproduceerd door Boris McCutcheon zelf, in zijn Dead Skunk Studios in het noorden van New Mexico. De nieuwe cd zal te koop zijn, samen met de albums van alle artiesten op tournee.

Boris groeide op op boerderijen in MA. Hij leerde paardrijden en ontdekte dat er al op jonge leeftijd een radio in zijn hoofd speelde, vooral toen hij door de witte dennenmoerassen rende. Hij ging naar het Marlboro College in VT voor creatief schrijven, maar stopte al snel en begon een moestuin op een van de Elizabeth-eilanden in de buurt van Martha's Vineyard. Tussen het verbouwen van groenten door schreef hij liedjes. Hij ontmoette Ralph Rinzler (oprichter van Folkways Records) in 1990 en naast het krijgen van gitaarlessen van de beroemde musicoloog reed hij zijn privécollectie bluescilinders door het land naar Ojai, Californië. Tijdens deze reis trok hij door het zuidwesten en werd verliefd op het Nieuw-Mexicaanse landschap. In 1992 besloot Boris biologische landbouw voort te zetten en ging hij naar de UCSC Farm and Garden. H

ij bleef studeren bij Master Gardener Orin Martin en vertrok om een ​​biologische boerderij te beginnen in Sebastopol CA. Hij verliet de boerderij en ging naar de Howell Living History Draft Animal Internship, waar hij leerde ploegen met een ossenteam. Hij verhuisde in 1996 naar Santa Fe, studeerde permacultuurtechnieken en begon een landschapsbedrijf. Tussen het installeren van landschappen door schreef hij liedjes. Na verloop van tijd deed Boris minder landschapsarchitectuur en meer en meer songwriting totdat hij een stotterende ex-junky punk reggae-drummer uit Dallas TX ontmoette, genaamd David Bindler, (Da Nu Man).

David nam Boris op en daagde hem uit om een ​​band te beginnen en zijn verzamelde liedcatalogus. Boris verliet NM in 1999 om een ​​muziekcarrière na te streven in Boston MA. Zijn eerste optreden was in een duikbar genaamd de Captain Kidd in Woods Hole MA. Daar organiseerde hij een open mic en ontmoette hij zijn briljante vrouw Laura McInerney. Boris nam zijn eerste album op genaamd "Mother Ditch" in 2001 en begon een roots-rockband met een geluid dat rauw, wild en anders was dan alles wat mensen gewend waren. Zijn liedjes waren destijds enorm uniek tegen de generieke americana/folkscene van Boston, dus zijn band viel op en werd een sensatie in het gebied.