© Rootsville.eu

Breezy Rodio (US)
tiltle: Underground Blues
music: Blues
release date: august 05, 2022
label: Windchill Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info band: Breezy Rodio

© Rootsville 2022


In 2019 was hier in Europa de eerste ontmoeting met 'Breezy Rodio' was er eentje op 'Swing Wespelaar'. Zijn nieuwste album 'Underground Blues' kent zijn release op 5 augustus en zo ook vooraf worden gegaan door een nieuwe Europese tour al gooide 'Corona' wat roet in het eten. Wat deze pandemie niet kon tegenhouden is de uitgave van dit album met daarop 14 nummers.

Ondanks het feit dat de man afkomstig is uit Rome vertoeft hij al meer bijna 25 jaar in Chicago. De man laat zich in zijn guitaarspel vooral inspireren door mensen als B.B. King, T-Bone Walker en Albert Collins. Een lekkere mix tussen blues, soul en swing. Het album is een combinatie van moderne indie en blues en werd opgenomen in 'The Wire Studios' Austin TX met als producer de legendarische Texas Guitar Legend, Anson Funderburgh.

Na 11 jaar met Chicago Blues Legend Linsey "The Hoochie Man" Alexander, begon Breezy Rodio dan zijn eigen band. Hij tekende bij het legendarische Chicago-platenlabel "Delmark Records" en bracht met hen twee albums uit. In 2018 werd Breezy genomineerd voor de Blues Blast Music Awards in de categorie "Rising Star of The Year"

De band bestaat naast Breezy Rodio ook nog uit Johnny Bradley op bas, Daniel C. Tabion op de black & white keys, Lorenzo Francocci op drums en Josh Fulero op harmonica. Uiteraard met een legende als Anson Funderburgh kan je er niet omheen om ook hem even met zijn Strat aan het woord te laten en dat gebeurd op de openingstrack 'Half Way in the Devil's Gate' en 'Playing My Game Too'.

Met een titlel als 'C.H.I.C.A.G.O' kan je ook er niet omheen om er een shuffle bij te halen en waarop de Windy City met alle lof wordt overladen. Met ' Lightning Strike' krijgen we dan een slow bluesje om duimen en vingers van af te likken waardoor de 'Tin Pan Alley' saga naar voor wordt gehaald. Met het instrumentale 'Hello Friendo' en de chromatishe harp van Josh Fulero gaan we verder zuidwaarts en komen zo met een rumba fever terecht in de Big Easy. Diversiteit is troef op deze 'Underground Blues' en sluiten we met een instrumentale cool down en de barrelhouse piano van Daniel C. Tabion af op 'Bluesoned'.

tracks:

01 Half Way in the Devil's Gate
02 C.H.I.C.A.G.O
03 Underground Blues
04 Playing My Game Too
05 That Damn Cocaine
06 The Murder
07 Lightning Strike
08 The Asymptomatics
09 Let Me Go
10 Gerry Told Me
11 Hello Friendo
12 Sugar Daddy
13 Why Did You Go
14 Bluesoned