© Rootsville.eu

Chris Antonik (Can)
tiltle: Morningstar
music: Blues - Bluesrock
release date: August 05, 2022
label: Second Half Records
info artist: Chris Antonik
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2022


Op zijn nieuwe album 'Morningstar' brengt de Canadese bluesrock gitarist een inkijk in zijn privé leven. Met nummers over zijn echtscheiding en het nuchter bekijken van het alleenstaand ouderschap brengt hij 14 nummers op deze 'Morningstar'.

Het album verlegt de grenzen van blues/rock door soul, future-funk en invloeden uit de late jaren 80 en andere experimentele invloeden. Antonik, drievoudig genomineerd voor de Maple Blues Award, coproduceerde Morningstar met Juno Award-winnaar Derek Downham en het paar bleek een formidabel creatief team te zijn dat overloopt van frisse ideeën en liedjes.

Samen maakten ze een plaat die woest modern is met diepe blueswortels en een enorm crossover-potentieel. Ze trakteren ons zelfs allemaal op gastoptredens van drievoudig Blues Music Award-genomineerde Jarekus Singleton en Juno Award-genomineerde jazzartiest Alison Young. Chris Antonik is een internationale artiest die duidelijk gefocust is op het maken van muziek die de staat van blues/rock en gitaarmuziek in het algemeen bevordert. Hij geeft geen lessen muziekgeschiedenis in de hoop geloofwaardigheid op te bouwen, maar volgt zijn eigen verlangens en invloeden naar nieuw terrein, zoals grote muzikanten altijd hebben gedaan.

Zijn songwritingstijl is even wijd open en varieert van zwaar tot zoet. Hij is een intrigerende speler die werkt in een niche van het genre dat veel te vaak over het hoofd wordt gezien. Antonik opent Morningstar met de eerste single 'Waves Of Stone'. Het is een beukende blues/rock track vol harde gitaren met dank aan Antonik en Jarekus Singleton.

Op 'Pilgrim' gebruikt hij edgy rifjes à la 80-ties en het met sfeervolle 'In Our Home' komt hij in het vaarwater van Led Zeppelin terecht. Hoewel het een melancholisch vocaal duet is met jazzartiest Alison Young, die ook de partner van Antonik is, is het het gitaarwerk dat echt schittert. 'Trust in Me' laat dan weer de funky kant in hemzelf beluisteren, een nummer over het begeleiden van zijn kinderen in een era van giftige meda en het politieke karakter van nu. Andere hoogtepunten op Morningstar zijn talrijk en omvatten 'How To Be Alone', 'Little Man' en de klagende ballad 'Grace' waarmee de plaat wordt afgesloten.

tracks:

1. Waves of Stone
2. Pilgrim
3. Back To The Good
4. Trust In Me
5. In Our Home (feat. Alison Young)
6. The Greatest of the Americans (pt 1)
7. The Greatest of the Americans (pt 2)
8. Learning to Love You
9. How To Be Alone
10. We’re Not Alone (feat. Paul Deslauriers)
11. The Promise of Airfields
12. Little Man
13. Be Here Now (feat. Mike Mattison)
14. Grace